Så kryddar du kött

  • Kryddning är kockens ansvar.
  • Smaka av – krydda – smaka av – krydda...
  • Testa kryddningen i slutet av tillagningen.
  • Olika kött föredrar olika kryddor.
  • Våra smaklökar är inte lika.

Kryddningen är kockens ansvar. Kryddning som anges i ett recept kan bara vara vägledande eftersom smaken på det du tillagar beror på råvarornas kvalitet, säsong, tillagningsmetod, med mera.

Smaka – krydda – smaka

Smakerna utvecklas under tillagningsprocessen, därför ska du testa kryddningen i slutet. Matens temperatur har stort inverkan på hur du upplever smaken, framför allt salt, beskt, och flyktiga aromer. Krydda därför en sista gång vid serveringstemperatur.

Kryddor till nötkött

Nöt är i gott sällskap med anjovis, bacon, cognac, morot, vitlök, lök, chili, purjolök, pepparrot, timjan, svamp, senap, olivolja, paprika, svartpeppar, soja, rött vin, rosmarin och salt.

Kryddor till kalv

Kalvkött är i gott sällskap med panering, ansjovis, citron, mejram, kapris, persilja, salvia, vitt vin, olivolja, tomat, oregano, salt, grädde, smör, persilja, salvia, svamp, vitpeppar och salt.

Kryddor till lamm

Lamm är i gott sällskap med koriander, kummin, kardemumma, kanel, vitlök, citron, mejram, mynta, olivolja, oregano, rött vin, rotfrukter, rosmarin, tomat, spenat, salt, timjan, yoghurt, svartpeppar och salt.

Kryddor till fläsk

Fläskkött är i gott sällskap med ingefära, äpple, rök, cider, lök, plommon, salvia, surkål, stjärnanis, soja, chili, nejlika, vitt vin, honung, sötsura såser, peppar och salt.

Kryddor till kyckling och fågel

Det mesta går bra till kyckling, men det ska helst inte ske på bekostnad av kycklingens egen smak: Grädde, smör, vitlök, dragon, timjan, purjolök, citron, lime, citrongräs, olivolja, persilja, paprika, vin, soja, tomater, peppar och salt.

Anka är i gott sällskap med apelsin, körsbär, vitlök, hoisinsås, honung, granatäpple, rödkål, soja, vinäger, peppar och salt.

Kalkon är i gott sällskap med smör, bacon, lök, vårlök, olivolja, soja, svamp, vin, kycklingfond, peppar och salt.

Gås är i gott sällskap med ingefära, rödkål, äpple, citron, plommon, cider, lök, persilja, vitpeppar och salt.

Olika smakuppfattning

Människor har olika uppsättningar med smakreceptorer, olika salivkvalitet och upplever värme och textur på tungan och i svalget på olika sätt. Därför upplever de också smaker på olika sätt.

Det kan vara bra att veta att optimalt för dig inte alltid är optimalt för någon annan.

Dela sida med andra
Köp