Rätt innertemperatur kött

Står du i köket och måste veta rätt innertemperatur nu? Här är ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell:

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)

Fläsk: Ska enligt rekommendationen upp i 70 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Den rent vetenskapliga temperaturen för att få bukt med parasiter är 62,78 grader...

Fågel: Ska upp i 72 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Brösten börjar bli torra redan vid 65 grader. Låren klarar 80 grader.

Tänk på: Eventuella ben innehåller mycket lite vatten. Därför leder de värme dåligt och därför är köttet ofta rött eller rosa närmast benet.

Dela sida med andra
Köp