Rätt innertemperatur kött

Står du i köket och måste veta rätt innertemperatur nu? Här är ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell:

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)

Fläsk: Ska enligt rekommendationen upp i 70 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Den rent vetenskapliga temperaturen för att få bukt med parasiter är 62,78 grader...

Fågel: Ska upp i 72 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Brösten börjar bli torra redan vid 65 grader. Låren klarar 80 grader.

Tänk på: Eventuella ben innehåller mycket lite vatten. Därför leder de värme dåligt och därför är köttet ofta rött eller rosa närmast benet.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp