FÖRVARA VILT
- Förvara vilt som annat kött
- Klarar flera år i frysen
- Knappt en vecka i kylen
- Vilt mår bäst i vakuum
- Lita på din näsa!
Kött från vilt är inte mer mystiskt än att du ska förvara det med ungefär samma omsorg som vanligt kött. Mer om detta kan du läsa under Förvara kött.
Håller länge i frysen
Vilt har en generellt låg fetthalt och därför är mellan 2 och 3 år i frysen inget problem för en fryst rådjursstek, hjortfilé eller älgbog. Vildsvinskött är lite fetare, men håller ändå stilen i 1 till 2 år. Viltkött som ligger fryst länge blir sällan dåligt men kan tappa en del smak.
Viltkött i kylen
Putsat kött utan jaktspår i form av pälsrester eller smuts från skogen håller nästan en vecka i kylen. Förvara det hellre torrt och luftigt än i plast. Gärna under en ren och tunn släng.
Vilt i vakuum
Om du förpackar viltet med vakuum så håller det ännu längre. Om du inte har en egen vakuumpackare, be handlaren att hjälpa till.
Så putsar du vilt
Skär bort grova senor och hinnor, men behåll finare hinnor som ger köttet ett visst skydd mot uttorkning.
Kyl nyslaktat vilt långsamt
Viltkött kan bli segt om det kyls ner för fort – vilket också kan ställa till med problem när man jagar på vintern. Låt gärna nedkylningen ske gradvis, inte minst om din process börjar med ett nyskjutet, varmblodigt djur. Stoppa framför allt inte ner nyslaktat kött direkt i frysboxen.
Jagar du?
Var i så fall mycket noggrann med hängning, styckning och förvaring. Allt om hur du hanterar viltköttet direkt efter själva jakten får du veta hos jagareforbundet.se.
Norrlandsstyckning.
– Carina Brydling – själv norrlänning – har ett eget ord för illa styckat viltkött
Frys vilt lite i taget
Ju snabbare du fryser ner köttet hemma (bortsett från nyslaktat vilt, se ovan) desto bättre håller det kvaliteten i frysen. Har du stora mängder kött eller färs, dela upp det och frys in lite åt gången.
Fettet avgör frystid
Fett fryser dåligt och härsknar så småningom även i frysen. Ju mer fett köttet innehåller, desto kortare blir hållbarhetstiden i din frys. Ungefärliga tider:
- Kött från älg, hjort, ren och rådjur minst 2 ½ år
- Hare och kanin minst 2 år
- Björn minst 1 år
- Viltfågel, mager minst 2 ½ år
- Änder och gäss, feta minst 1 år
- Kött från vildsvin minst 10 månader
Skydda kött från syre och torka
Syret och den torra luften är boven i frysen. Utan skydd blir vattnet i köttets celler till kristaller som spränger cellerna inifrån. Processen gör köttet mörare, men gör också att det tappar vatten och saftighet.
Packa viltkött för frysning
Packa in viltköttet i ett lager plastfilm, så tätt som möjligt runt hela stycket. Lägg därefter köttet i en plastpåse och sug ut så mycket du kan av luften. Sedan är det bara att försluta och frysa in. Allra bäst är att vakuumförpacka köttet i mindre stycken.