INNERTEMPERATUR FÖR VILT
En lista över lämpliga innertemperaturer kan aldrig bli vattentät, åsikterna går isär för mycket. Vi har sammanställt listan nedan som en riktlinje för respektive styckdetalj. Börja med den, så har du snart hittat dina egna temperaturer och metoder för tillagning.
56 grader rekommenderas
För de allra flesta viltkött – framför allt de med tydlig viltkaraktär, både stort, smått och fågel – rekommenderas 56 grader i sluttemperatur. Vid högre temperaturer finns alltid risken att köttet får en bitter smak som påminner om lever.
Observera att Livsmedelsverket rekommenderar över 70 grader för vildsvinskött – samtidigt som allt svenskt vildsvinskött testas för trikiner.
Innertemperaturer vilt:
Rare | Medium | Välstekt | Förslag ugnstemp. | |
---|---|---|---|---|
Stek av älg, hjort, rådjur, ren, björn | 55 | 62 | 68 | 125 |
Vildsvinsstek | – | 65 | 70 | 125 |
Filé av älg, hjort, rådjur, ren, björn | 52 | 57 | 65 | 140 |
Vildsvinsfilé | – | 65 | 70 | 110 |
Björnentrecote | – | 59-61 | 65 | |
Kanin och hare | 52 | 57 | 65 | 140 |
Ripa, orre, tjäder, duva | 52 | 56 | 65 | 140 |
Gräsand | 52 | 56 | 65 | 120 |
Till Professional Secrets universella temperaturguide (på engelska).
