INNERTEMPERATUR FÖR VILT

En lista över lämpliga innertemperaturer kan aldrig bli vattentät, åsikterna går isär för mycket. Vi har sammanställt listan nedan som en riktlinje för respektive styckdetalj. Börja med den, så har du snart hittat dina egna temperaturer och metoder för tillagning.

56 grader rekommenderas

För de allra flesta viltkött – framför allt de med tydlig viltkaraktär, både stort, smått och fågel – rekommenderas 56 grader i sluttemperatur. Vid högre temperaturer finns alltid risken att köttet får en bitter smak som påminner om lever.

Observera att Livsmedelsverket rekommenderar över 70 grader för vildsvinskött – samtidigt som allt svenskt vildsvinskött testas för trikiner.

 Innertemperaturer vilt:

  Rare Medium Välstekt Förslag ugnstemp.
Stek av älg, hjort, rådjur, ren, björn 55 62 68 125
Vildsvinsstek 65 70 125
Filé av älg, hjort, rådjur, ren, björn 52 57 65 140
Vildsvinsfilé 65 70 110
Björnentrecote 59-61 65  
Kanin och hare 52 57 65 140
Ripa, orre, tjäder, duva 52 56 65 140
Gräsand 52 56 65 120

 

Till Professional Secrets universella temperaturguide (på engelska).

Vildsvin på grillen
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp