SERVERA VILT

  • Vin i glasen, tillbehör på bordet
  • Förenkla för gästen – tranchera köttet
  • Värm allt porslin
  • Sås, sött, syltigt, saftigt
  • Varning för hagel

”Viltkött ska serveras varmt och levande”, säger Ulrika Brydling. Vinet ska vara i glasen och tillbehören på bordet innan du lägger upp köttet. Låt gästerna få sitta och vänta lite.

Duka vilt

Ta in årstiden med vackra höstlöv, lingonris eller barrkvistar på middagsbordet och låt maten få vara lite rustik. Vilt behöver inte ligga perfekt på silverfat, utan kan serveras varmt och familjärt med säsongens rotfrukter.

Det behöver inte vara så duttigt på tallrikarna. Kör family style!
– Carina Brydling, f d ägare av Marmite i Åre

Värm porslinet

Fina bitar trancherat, färdigvilat viltkött tappar snabbt värmen om de hamnar på en kall porslinstallrik. Men värm även skålar, uppläggningsfat, såssnipor och karotter som ska stå på bordet, antingen i ugnen eller i en salamander om du råkar ha en sådan. Då förlänger du den nylagade känslan.

Snyggare viltkött

Det går en fin gräns mellan rustik och opraktisk servering. Ta bort bindgarn och eventuellt späck från stekar och fåglar. Tranchera köttet, inte minst när du serverar fågel. Gör det lätt för dina gäster att njuta.

Mindre portioner vilt

Eftersom viltkött smakar mer brukar gästerna bli nöjda tidigare, med mindre portioner. Om du serverar på tallrik, börja lite försiktigt och låt gästerna ta om istället.

Så serverar du vildfågel

  • Små exemplar, som vaktel, är fina att titta på som de är. Servera dem hela, beräkna två per person.
  • Skär ut filéerna när du ska servera större fåglar. Skiva dem tvärsöver och servera med färgstarka tillbehör som hör säsongen och skogen till.
  • Allt vilt ska serveras nylagat, eller levande, som Ulrika Brydling uttrycker det. Se till att serveringsfat och tallrikar är varma för att få upplevelsen att leva lite längre.
  • Mandelpotatispuré fungerar alltid. Helst av norrländsk potatis. Passera eller pressa innan du öser på med smör och grädde. Var inte blyg nu.

Stor fågel

Gästerna får gärna plocka själva av en större fågel som ska räcka till flera personer, men du ska ha trancherat den i förväg. Du behöver för den skull inte ha laddat för Nobelmiddag, ett snyggt påbörjat arbete på en skärbräda går också bra.

Liten fågel

En portionsfågel kan du servera på tallriken som den är, men utan eventuellt bindgarn och späck.

Vilt behöver sås!

Viltkött är magert och blir mer spännande på tallriken och i munnen av allt som är saftigt, sött, syrligt, med mera. Därför blir en god sås ännu viktigare till det perfekt tillagade köttet. Du kan även hjälpa den fina köttsmaken på traven med några droppar smält smör.

Knaperstekt skinn – eller inget

Sladdrigt skinn på en fet sjöfågel är en varken vacker eller aptitlig uppenbarelse. Om du inte lyckas få till ett knaperstekt skinn på till exempel gräsand, ta bort det före servering.

Varning för hagel

Storvilt skjuter man med stora skott, men småvilt och fågel skjuts med små hagel som kan fastna i kötet. Gör det till en vana att varna gästerna för att de små blybollarna inte är sköna för tänderna om de skulle hamna i en tugga. Om inte annat ger det middagsgästerna något att prata om.

Vin i glasen och alla tillbehör på bordet. Då trancherar vi köttet.
– Ulrika Brydling, Marmite m fl

För en vildare (och lite klimatvänligare) jul

Vilt på julbordet

 

Viltgryta med rostade rotfrukter
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp