VÄLJA VILT

  • Köp köttet först, planera sedan
  • Odla din butik, hall eller jägare
  • Fryst vilt funkar utmärkt
  • Ställ fler frågor
  • Färs och grytbitar bra att börja med

Vilt är säsongskött. Vänta lite med planeringen tills du vet vilken del av vilket vilt djur du lyckas få med dig hem. Det du oftast hittar är stek, färs och grytbitar. Skav finns i butiksfrysen året om och är utmärkt vardagsmat.

Börja med köttet, inte receptet. Vad är det för vilt du har hittat?
– Ulrika Brydling, krögare, kock, kokboksförfattare, med mera

Vilt i butiken

I en vanlig butik i storstan hänger det ofta på ägaren hur mycket – eller hur lite – vilt som dyker upp i köttdisken. Din lokala butik tar hem viltkött om du beställer det – lite beroende på säsong. Då kan du bestämma själv vilken del du vill ha.

Vilt i hallen

Ordentliga saluhallar blir allt vanligare i hela landet. Där finns det ofta kunnig personal att prata vilt med.

Det är inte alltid man har koll på kedjan till butik. Konsumenten måste börja fråga, hjälpa till.
– KC Wallberg, Gubbhyllan på Skansen

Handla vilt på nätet

På webben finns ett bra utbud av slakterier och gårdar som levererar vakuumpackat och fruset kött hem till dig. Börja här:

http://jagareforbundet.se/viltmat/kopa-och-salja-kott/kopa-vilt/

Fryst viltkött

Viltkött innehåller betydligt mindre fett än kött från odlade djur. Därför klarar det sig ovanligt bra och länge i frysen, ofta i flera år. Hittar du fryst viltkött är det med största sannolikhet ett väl bevarat kött.

Viltfärs bra början

Är du nybörjare, prova att byta ut färsen i biffar, hamburgare, köttfärssås eller köttbullar mot viltfärs. Svårare än så är det inte at byta till ett bättre kött.

Långkok på grytbitar

Grytbitar är också enkla att lyckas med. Tänk bara på att börja i tid, det kan ta ett par timmar innan grytan är perfekt.

Filé av vilt

Den dyrare filén kräver lite mer av dig som kock, det magra köttet blir lätt torrt och smakar lever om det tillagas fel. Läs kapitlet Laga vilt innan du ger dig hän. Ytterlår av exempelvis älg räknas som stek, men om köttet hängts och styckats på ett bra sätt kan det fungera som en filé. Fråga i köttdisken.

Äldre kött, mer smak

Ett tufft liv i naturen sätter sina spår. Generellt gäller att ju äldre viltköttet är, desto grövre fibrer har det och desto starkare viltsmak.

Mängd vilt per person

Eftersom viltkött smakar mer än exempelvis nötkött kan man servera en lite mindre portion per gäst. Då kan du också unna dig att köpa vilt istället för lantbrukskött lite oftare. Gott och klimatsmart.

Vilket klövvilt smakar mest?

De stora klövdjuren smakar på så många olika sätt. Mest viltsmak har ren, följt av rådjur. Älg hör till de mer diskreta viltvarianterna.

Vilken viltfågel smakar mest?

Bland fåglarna är det skogshönsen tjäder, orre och ripa som leder viltsmaksligan. Minst viltsmak hittar du hos vakteln, eller ”minikycklingen”, som Carina Brydling kallar den.

Fråga om vilt

Man ska inte behöva utbilda sig till jägare för att kunna köpa en bit kött. Det här är bra frågor att ställa när du handlar (men förvänta dig inte att alltid få svar):

  • Var kommer köttet ifrån?
  • När ägde jakten rum?
  • Djurets ålder och kön?
  • Hur länge har köttet hängmörats?

Hängmörat vilt godast

Allt kött måste hängas, rekommendationen är 40 dygnsgrader. Dygnsgrader funkar så här: Om snittemperaturen är 10 grader ska köttet hänga i 4 dagar. Är det varmare där köttet hänger utvecklas det fortare, är det kallare går utvecklingen saktare. Ett välhängt kött behöver inte lika lång tillagningstid som ett kött som hängt en kortare tid.

Korrekt hantering av vilt

Nästan allt vilt passerar en vilthanteringsanläggning som garanterar kvalitet och hygien. För vildsvin och björn gäller speciella regler: Köttet får inte säljas privat utan måste, enligt SLV:s riktlinjer, gå via en vilthanteringsanläggning där det testas för trikiner.

Flera sorters viltkött PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp