vildsvinskorv PS

Vilt på julbordet

Det handlar inte bara om att det är bättre för dig (ingen antibiotika), bättre för klimatet (minimal miljöpåverkan) och bättre för djuren själva (ett hårt – men långt och naturligt – liv i det fria). Vilt hör helt enkelt hemma på julbordet. Och det finns enklare och svårare sätt att få till det:

Enklast

  • Köp korvar gjorda på älg, ren, vildsvin, med mera. Utbudet är stort och välsmakande.

  • Något rökt. Till exempel renfiol, renhjärta eller älghjärta i lövtunna skivor. I norr gillar man en röra på hjortron och färskost till.

  • Något torkat. Förslagsvis torkat renkött från din saluhall, Sveriges svar på Jamon Serrano, Prosciutto och alla de andra.

Lite svårare

  • Byt ut färsen. Det behöver inte vara svårare än att du byter ut den vanliga nötfärsen eller blandfärsen i köttbullarna mot betydligt fräschare älgfärs, hjortfärs och/eller vildsvinsfärs. Det enda du behöver tänka på att tillföra extra mycket fett och vätska till det magrare köttet. Massor med finhackad, saftig, söt lök i grundsmeten är ett tips.

  • Viltkött smakar mer än annat kött och är som skapt för korv som du gör själv. Köp viltfärs och gör korvsmet där du bättrar på smakerna med späck och/eller talg från tamdjur. Och stekt lök i massor. Använd grytbitar eller mindre fina styckdetaljer. Att ha en kompis som jagar hjälper.

  • En tjälknöl sköter sig själv. Den ska som bekant stå timmar i ugnen på låg värme. Ett mindre stressigt sätt att laga julmat finns inte. Ställ in den djupfrysta steken kvällen innan så är den klar lagom till Kalle Anka.

Den lite proffsigare skolan

  • Överraska gästerna med en vacker rådjurssadel.

  • Byt till en rimmad, kokt (använd termometer) och griljerad vildsvinsskinka.

  • Långkokt och grillat revbensspjäll av vildsvin (det svåra är att hitta råvaran).

  • Gravad älgfilé (tar ca 5 dagar i kylskåp): Klappa in lika delar salt och socker (och lite svartpeppar, eller juligare kryddor) och lägg i kylen några dagar. Vänd då och då. Addera mer salt och socker i takt med att det "försvinner". Ta ut i god tid, torka och snygga till före servering. Skär i tunna skivor och peppra gärna lite extra.Ruccola och parmesan är passande tillbehör.

  • Kokt älgtunga med pikant sås.

  • Diverse rullader på bankat, kryddat och rullat viltkött. Snåla inte med kryddningen.

Till vickning:

  • Viltkebab på skav med extra allt.

Dela sida med andra
Köp