VILT SOM LUFSAR, BÖKAR OCH SKUTTAR
En storväxt vegetarian
Björnarna som lufsar och faktiskt klättrar en del i våra svenska skogar är av arten brunbjörn. De är 130-250 centimeter långa och massivt byggda med grova ben och en kort svans. Hanar väger 100-300 kilo, honor 60-200.
Brunbjörnen är främst vegetarian med bär, myror, gräs och örter på menyn, även om en och annan lax, älgkalv och ren också slinker ner. Det exklusiva björnköttet har en mild viltkaraktär, mycket tack vare att fetthalten är högre än i annat vilt.
Hårt reglerad jakt
Hittar du svenskt björnkött har du haft tur, jakten är hårt reglerad. Allt björnkött måste – liksom vildsvinskött – trikintestas för att undvika spridning av infektionssjukdomen trikinos. Vill du vara extra försiktig ser du till att köttet kommer upp i minst 65 grader.
Hittar du en bit björn i din butik – köp den!
– Ulrika Brydling, Marmite i Åre m fl
Vildsvinen är tillbaka
Vildsvin utrotades i Sverige på 1600-talet, men återinfördes i inhägnader i södra Sverige, varifrån de helt enkelt rymde och spred sig. Svinen kan bli upp till två meter långa och en meter höga, men är oftast betydligt mindre.
Bökande allätare
Djuren är allätare; ekollon, hasselnötter och rötter är grunden men de mumsar också larver, insekter och kadaver. Trots att vildsvinet har ett mörkare kött än tamgrisen är smaken ganska mild. Köttet är fetare än hos de flesta vilda djur, och unga vildsvin smakar bäst.
Björn och vildsvin trikintestas
Allt vildsvinskött måste – liksom björnkött – trikintestas för att undvika spridning av infektionssjukdomen trikinos. Vill du vara extra försiktig ser du till att köttet kommer upp i minst 65 grader.
Gott till gris – gott till vildsvin
Det som är gott till tamgris är gott till vildsvin, allt från katrinplommon till starka asiatiska smaker gör sig utmärkt.
En hare blir större…
Harar är växtätare och de flesta är aktiva på natten. Skogsharen är ungefär en halvmeter lång och väger mellan 2,5 och 4,5 kilo. Fältharen är större, upp till 70 centimeter lång med ordentlig svans.
Medan fältharen tuggar i sig gräs gillar skogsharen ris och tunna kvistar men båda äter bark och örter. Köttet har en fin konsistens och påminner egentligen mer om kyckling än om kött, men med en tydlig smak av vilt.
…än en vildkanin
Kaniner ingår i familjen hardjur men är mindre och de flesta lever en stor del av sina liv under marken. Vildkaninen blir upp till 45 centimeter lång och väger ett par kilo.
Det här är en växtätare som tuggar i sig gräs, örter, bark och kvistar. Var kaninerna än dyker upp i naturen förökar de sig som – kaniner. Det är också ett svårjagat djur som rör sig snabbt och mest är aktivt på natten.
Kanin finns ofta på menyn i södra Europa, som i Italien, Frankrike och i Spanien. Enligt kännare är det ursprungsköttet i Valencias och hela Spaniens stolthet, paella. SLU menar att vi borde äta mer kanin för att främja en hållbar miljöutveckling. Mer paella för miljön, alltså.