Småvilt - Björnfärs
Småvilt

BJÖRNFÄRS

Om du hittar björnfärs – köp den! Färs är kanske det bästa sättet att bekanta sig med vilt, inte minst björn. Det är gott, lättlagat och man får mycket smak för pengarna. Dessutom är det alltid mer spännande att äta björn än att äta nötfärs.

Tänk på

Salta färsen minst en timme innan du ska blanda den, så binder den vätska och får fin konsistens. Salt är ett starkt bindemedel, om du låter det jobba en stund behöver du inga ägg i färssmeten.

Har du hittat fryst färs, tina den snabbt i en påse under rinnande vatten så behåller den smak och konsistens bättre.

Hur lagar man björnfärs?

I princip kan du göra allt med björnfärs som du gör med vanlig färs som nöt och lamm. Skillnaden är den goda viltsmaken och den sköna känslan av att du äter ett naturligt, hållbart kött.

Grunderna för biffar, järpar och bullar på viltfärs:

  • Salta färsen i förväg, för smak och för att binda vatten.
  • Bättra gärna på saftigheten och sötman med stekt/rostad/bakad lök.
  • Låt färsen vila en timme innan du formar biffar, järpar och bullar.
  • Stek i en blandning av olja och smör.
  • Testa gärna med termometer och sikta på 59-61 grader*.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

* Enligt Livsmedelverket ska kött från björn hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt björnkött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre temperatur för ett betydligt saftigare och godare resultat.

Klassikern

Björnköttbullar och gräddsås med lingon.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp