Så lagar du (tam) kaninOm du inte jagar eller har vänner som jagar så är det sannolikt att eventuella gnagare som hamnar i din gryta kommer att vara uppfödda och gödda tamkaniner. De har haft ett lättare liv än hare och vildkanin, viltsmaken är mildare, men köttet är ändå magert och påminner mycket om fågel, kanske mest kalkon.
En kanin till fyra personKanin är tills vidare prisvärt och du kan räkna med att en kanin räcker till middag för minst fyra personer och kan ge smak åt en större gryta. Saftiga tillbehör och generöst med fett i någon form gör det magra köttet godare.
|
|
Kan behandlas som kycklingDe flesta recept för kyckling – om man tänker sig ett lite större, matigare, finare exemplar som tillagas i ugnen eller i gryta – fungerar även för kanin. Kanin kan även, i princip, styckas ungefär som kyckling – men om du är osäker ska du be din slaktare om hjälp.
Ta ut kaninen från kylskåpet i god tid innan du börjar tillaga den. 100 procent kokköttNu tog vi i lite, men kaninens muskulösa kropp och livliga livsstil innebär att i stort sett allt kött på hela kroppen är rikt på hinnor och senor och lämpar sig bättre för långkok än för, till exempel, en hastig tur genom stekpannan. Mindre, yngre exemplar fungerar bättre om du ska tillaga köttet till stekgrad "medium" som i recept 1 nedan. (Fråga din slaktare om kaninens ursprung, kvalitet och ålder.)
Sadel och filé mörastPrecis som på större djur så sitter det möraste köttet i och kring "sadeln". Att tillaga köttet med benet kvar ger ett saftigare resultat.
Kanin passar med...Vanliga smaker som passar med kanin är vitlök, rosmarin, timjan, salvia, dragon, plommon och alla former av saltat och rökt sidfläsk. Det milda köttet kan också få skjuts av skarp senap, söt cider, mulliga gräddsåser, och ankfett. Till och med choklad lär fungera bra med den milda viltsmaken (men detta har författaren inte provat).
Kanin är populärt i Italien och finns därför i många recept med pasta eller polenta. För en lite fräschare lösning kan köttet paras med ärtor, spenat, sparris och lätt tillagad grönsallad i någon form. Så styckar du en kanin
Enkelt recept på kanin 1Sätt ugnen på 250 grader. Torka av den hela kaninen och krydda med salt, peppar och lite citronsaft. Grovhacka lök och rotfrukter i botten på en ugnsform och lägg kaninen överst. Ringla generöst med olivolja över. Tillaga mitt i ugnen. Vänd gärna kaninen under tillagningen och täck med ännu en skvätt olivolja, och passa på och rör om lite i grönsakerna.
Kaninen är klar när köttet har en innertemperatur på 57 grader (motsvarar medium). Låt inte temperaturen stiga över 60 grader för då är köttet redan på väg att bli torrt och ”studsigt” i konsistensen. |
Enkelt recept på kanin 2Stycka kaninen i mindre bitar (se ovan) och koka några timmar i fin hönsbuljong och en skvätt vitt vin eller cider. Krydda med franska medelhavskryddor efter smak: Till exempel vitlök, timjan, rosmarin, lagerblad, eller generöst med dragon.
När köttet börjar lossna från benen: Ta upp bitarna och lösgör köttet i fina sjok. Lägg tillbaka köttet och fyll även på med läckra grönsaker som gör grytan fräsch och vacker: Skivad morot, salladslök, bondbönor, osv. Servera med ugnsbakade rotfrukter, kokt potatis, ris eller bara ett gott bröd. Recept på kanin i senapssåsEn hel generation svenskar har förmodligen lärt sig äta kanin med hjälp av Carl Butlers klassiska recept (här något modifierat). Till ca 4 personer:
1 kanin salt & peppar vetemjöl smör 1 stor gul lök ca 2 skivor bacon 2 vitlöksklyftor 2 dl vitt vin 2 dl kycklingbuljong 2 msk dijonsenap 1/2 tsk timjan 1 dl grädde 1 dl crême fraiche
Recept på kanin i vinI princip samma rätt som en klassisk coq au vin, men där tuppen har ersatts av en minst lika god kanin. Det går även bra att byta det röda vinet mot ett lättare, vitt vin. Ett utmärkt grundrecept:
PS klassiker: Coq au vin Recept på grekisk kaningryta med lökDet ska vara generöst med lök och den ska stekas ordentligt för att tillföra sötma, smak och saftighet till det magra kaninköttet.
1 kanin Vetemjöl, salt, malen peppar Olivolja 4-5 stora gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 glas torrt vitt vin 1 L kycklingbuljong Riven muskotnöt Timjan
Knepigt att grilla kaninDet går förstås att grilla kanin, men problemet är att köttet är magert och att resultatet inte blir saftigt.
|