Småvilt - Vildsvinsfilé
Småvilt

VILDSVINSFILÉ

Det här är den möraste styckdetaljen på vildsvinet. Ta det lite försiktigt vid spisen så kommer filén att smälta i munnen. Men se upp, den blir snabbt torr och överstekt. Försäkra dig om att köttet är trikintestat – vilket allt svenskt vildsvinskött ska vara – så vågar du låta köttet vara rosa.

Tänk på

Köttet i filén är extremt mört och ska inte tillagas på låg temperatur eftersom det riskerar att få en smetig konsistens. Låg temperatur och långsam tillagning kan även framkalla en smak av lever – som många tyvärr associerar med vilt.

Hur lagar man vildsvinsfilé?

Helstek den jämnt skurna filén i en gjutjärnspanna. Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. När den har fått lite yta, stäng av värmen och låt köttet bli 59-61 grader på eftervärmen. Servera i skivor skurna tvärs över fibrerna. Krångla inte till det med den här fina detaljen. Salt, peppar och färsk timjan gör underverk.

Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:

  • Stek stycket i sin helhet för att bevara saftigheten.
  • Rumstemperera och salta i god tid före tillagning.
  • Bryn i olja och smör på medelhög värme.
  • Vänd köttet hela tiden så att värmen får jämn spridning i köttet.
  • Använd en snabb och käxonslig termometer. Sikta på 59-61 grader.*
  • Viktigt: Ge köttet gott om tid att vila och värmeutjämna, minst 10 minuter.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

* Enligt Livsmedelverket ska kött från vildsvin hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt vildsvinskött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre temperatur för ett betydligt saftigare och godare resultat.

Klassikern

Stekt vildsvinsfilé med äpple- och kålrotskross.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp