Storvilt - Älgbog
Storvilt

ÄLGBOG

Bogen består av hårt arbetande framdelsmuskler och är en stor styckdetalj på ett fullvuxet djur. Jämfört med en lammbog eller nötbog är den som allt viltkött betydligt magrare, men gör sig ändå utmärkt i en gryta. Rätt hanterad kan bogen också bli en fin söndagsstek.

Tänk på

De anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta bog eller högrev av älg. Fråga.

Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är här smaken och konsistensen finns.

Hur lagar man älgbog?

Långkok i någon form är det enklaste att lyckas med. Skär inte för små bitar till grytan eftersom köttet krymper i storlek när det tillagas. 3 x 3 x 3 centimeter brukar vara lagom stora kuber att utgå från.

Om du ska laga gryta, bryn bitarna ordentligt runt om för att framkalla massor med goda smaker. Du behöver en riktig stekpanna som tål hög värme.

Grunderna när du lagar långkok på vilt:

  • Skär köttet i ganska stora bitar (de krymper i grytan).
  • Salta köttet minst en timme i förväg, både för smak och mörare kött.
  • Bryn köttbitarna i olja och smör.
  • Koka enligt recept. Tänk på att grönsaker behöver kortare tid.

Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:

  • Låt steken ligga framme och blir rumsvarm.
  • Salta köttet minst en timme i förväg.
  • Bryn hela styckets yta i en blandning av olja och smör.
  • Laga färdigt i ugn på 125 grader.
  • Använd termometer och sikta på 55-60 grader.
  • Låt vila minst 10 minuter– men ät direkt.

Mer om hur du lagar vilt hittar du här: laga vilt.

Klassikern

Älggryta med rödvin. Ungefär som en coq au vin där du byter ut den franska tupp mot en svensk älg. Servera med vinbärs- eller rönnbärsgelé.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp