Storvilt - Älgfärs
Storvilt

ÄLGFÄRS

Färs är kanske det bästa sättet att bekanta sig med vilt. Det är magert, nyttigt, lättlagat och man får mycket smak för pengarna. Framför allt älgfärs brukar vara lätt att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker.

Tänk på

Färs av älg är magrare än till exempel nötfärs, vilket kan göra den lite torrare. Med en skvätt grädde tillför du både mer fett och vätska.

Tänk också på att salta färsen minst en timme innan du ska blanda den, så binder den vätska och får fin konsistens. Salt är ett starkt bindemedel, om du låter det jobba en stund behöver du inga ägg i färssmeten.

Har du hittat fryst färs, tina den snabbt i en påse under rinnande vatten så behåller den smak och konsistens bättre.

Hur lagar man älgfärs?

I princip kan du göra allt med älgfärs som du gör med nötfärs. Skillnaden är den goda viltsmaken och den lägre fetthalten. (Och den sköna känslan av att du äter ett naturligt, hållbart kött.)

Grunderna för biffar, järpar och bullar på viltfärs:

  • Salta färsen i förväg, för smak och för att binda vatten.
  • Bättra gärna på saftigheten och sötman med stekt/rostad/bakad lök.
  • Låt färsen vila en timme innan du formar biffar, järpar och bullar.
  • Stek i en blandning av olja och smör.
  • Testa gärna med termometer och sikta på 55-60 grader.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Älgköttbullar med potatismos och rårörda lingon.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp