Storvilt - Älgfilé
Storvilt

ÄLGFILÉ

Filéerna – som skärs ut från sadeln – anses vara de finaste styckdetaljerna på en älg. Filén styckas från ryggens insida och motsvarar oxfilé på ett nötdjur. Plocka fram gjutjärnspannan och höj temperaturen.

Tänk på

Filén är en mör och fin styckdetalj, men den är också mycket mager. Det är viktigt att inte översteka den.

Mindre och finare filéer av vilt ska inte tempereras eftersom det möra köttet då kan få en nästan smetig konsistens. För låg värme och långsam tillagning kan även locka fram en smak av lever – som många tyvärr associerar med vilt.

Älg har en relativt blygsam viltsmak. Välj renfilé om du vill ha mer av det vilda.

Hur lagar man älgfilé?

Helstek den jämnt skurna filén i en gjutjärnspanna. Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. När den har fått lite yta, stäng av värmen och låt köttet bli 55-60 grader på eftervärmen. Servera i skivor skurna tvärs över fibrerna. Krångla inte till det utan låt den fina köttsmaken ta plats. Salt, peppar och en timjankvist räcker.

Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:

  • Rumstemperera och salta i god tid före tillagning.
  • Stek stycket i sin helhet för att bevara saftigheten.
  • Bryn i olja och smör på medelhög värme.
  • Vänd köttet hela tiden så att värmen får jämn spridning i köttet.
  • Använd en snabb och känslig termometer. Sikta på 55-60 grader.
  • Viktigt: Ge köttet gott om tid att vila och värmeutjämna, minst 10 minuter.

De möraste bitarna av älg – filé och ytterfilé – blir goda av att sotas. Då är köttets kärna fortfarande rå och saftig. Gör så här:

  • Putsa filén. Vid behov, dela den på längden. Den ska vara jämntjock, ungefär 3 cm.
  • Hetta upp en gjutjärnspanna utan fett.
  • Ge filén en hastigt men hårt stekt yta runtom. Den ska vara torr och smakrik.
  • Låt vila innan du skär i tunna, vackra skivor. Krydda och salta.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Älgfilé med gräddig kantarellsås.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp