Storvilt - Älghögrev
Storvilt

HÖGREV AV ÄLG

Högrev är en stor styckdetalj på en fullvuxen älg, bestående av grova muskelfibrer. Köttet är magrare och får en lite grövre konsistens än motsvarande stycke på ett nötdjur, men blir ändå ett utmärkt grytkött.

Tänk på

De anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta högrev eller älgbog. Fråga.

Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är härifrån den goda smaken och fina konsistensen kommer.

Skär inte för små bitar till grytan eftersom köttet krymper när det tillagas. Kuber på 3 x 3 x 3 centimeter är en bra storlek.

Hur lagar man högrev av älg?

Köttet behöver sin tid för att möras och grova fibrer tål längre tillagning och lägre temperatur, så långkok passar bra. Men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.

Grunderna när du lagar långkok på vilt:

  • Skär köttet i ganska stora bitar (de krymper i grytan).
  • Salta köttet minst en timme i förväg, både för smak och för mörare kött.
  • Bryn köttbitarna i olja och smör.
  • Koka enligt recept. Tänk på att grönsaker behöver kortare tid.

Mer om hur du lagar vilt hittar du här.

Klassikern

Älggryta med kantareller, smaksatt med messmör och dijonsenap

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp