Storvilt - Älgstek
Storvilt

ÄLGSTEK

En älgstek kan vara en fransyska, en rostbiff eller ett ytter- eller innanlår. Till och med bog kan med lite god vilja tillagas hel i ugnen och skäras upp i vackert rosa skivor. Om du har köpt en fryst stek och har gott om tid, gör en tjälköl.

Tänk på

Styckdetaljen är mager. Det är viktigt att du behåller köttets saftighet genom att inte översteka det. 

Att tillaga köttet som stek istället för i skivor är ett bra sätt att inte torka ut det i onödan. Använd termometer!

Hur lagar man älgstek?

Låt steken ligga framme så att den blir rumsvarm, och salta den (eller lättgrava med 60 procent socker och 40 procent salt) ungefär 1 1/2 timme innan. Bryn steken runtom i olja för värmen och smör för smaken. Låt steken bli färdig i ugnen på 125 grader. Använd termometer och sikta på 55-60 grader eftersom den kommer att gå upp ytterligare några stekgrader när köttet vilar. Avnjut genast.

Eller gör din älgstek tvärtom:

Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Lite rosmarin i pannan är också gott.  

Grunderna när du lagar en viltstek:

  • Låt steken ligga framme och blir rumsvarm.
  • Salta köttet minst en timme i förväg.
  • Bryn hela styckets yta i en blandning av olja och smör.
  • Laga färdigt i ugn på 125 grader.
  • Använd termometer och sikta på 55-60 grader.
  • Låt vila ca 15 minuter – men ät direkt.

Om du vill ha en rödare stek: Ta ut vid 48 grader.

Om du vill ha en rosa stek: Ta ut vid 52 grader.

Så lagar du tjälknöl:

  • Sätt ugnen på 80 grader.
  • Ställ in en djupfryst stek i en form nedre delen av ugnen.
  • Ugnsstek – det brukar ta 8-12 timmar – till en innertemperatur på ca 65 grader.
  • Lägg i en kall, kryddad saltlag ca 5 timmar.
  • Torka av och servera i tunna skivor.

Gör en wok: Älgsteken kan även strimlas till wok. Värmen i woken ska vara hög och appliceras under kort tid. Marinera gärna de strimlade köttbitarna i asiatiska kryddor innan.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Tunna, möra skivor tjälknöl med en klassisk potatisgratäng.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp