Storvilt - Hjortbog
Storvilt

HJORTBOG

Jämfört med en lammbog- eller bog av nöt är hjortbog som allt viltkött betydligt magrare, men gör sig ändå utmärkt i en gryta. Rätt tillagade kan de hårt arbetande framdelsmusklerna också bli en fin stek.

Tänk på

De anonyma grytbitarna du köper i butiken kommer ofta från bog eller högrev av hjort. Fråga.

Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är härifrån smaken och konsistensen kommer.

Hur lagar man hjortbog?

Gör ett långkok: Putsa köttet försiktigt. Köttet behöver sin tid för att möras, men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.

Koka gärna fond på benet – och/eller ha med det i långkoket. Ben från vilt ger en fräsch fond med lite mer diskret smak än t ex lamm eller nöt. Blir det för diskret, bättra på med vanlig köttfond.

Grunderna när du lagar långkok på vilt:

  • Skär köttet i ganska stora bitar (de krymper i grytan).
  • Salta köttet minst en timme i förväg – för smak och för mörare kött.
  • Bryn köttbitarna i olja och smör.
  • Koka enligt recept. Tänk på att grönsaker behöver kortare tid.

Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:

  • Låt steken ligga framme och blir rumsvarm.
  • Salta köttet minst en timme i förväg.
  • Bryn hela styckets yta i en blandning av olja och smör.
  • Laga färdigt i ugn på 125 grader.
  • Använd termometer och sikta på 55-60 grader.
  • Låt vila minst 10 minuter – men ät direkt.
  • Skär tvärs över fibrerna.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Gryta på hjortbog med bacon och pressad potatis.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp