Storvilt

HJORTFÄRS

Färs är kanske det bästa sättet att bekanta sig med vilt. Det är magert, nyttigt, lättlagat och man får mycket smak för pengarna. Biffar på hjortfärs har en aning vildare smak än älgfärs.

Tänk på

Färs av hjort är magrare än färs av till exempel nöt, vilket gör den lite torrare. Med en skvätt grädde tillför du både mer fett och vätska.

Tänk också på att salta färsen minst en timme innan du ska blanda den, så binder den vätska och får fin konsistens. Salt är ett starkt bindemedel, om du låter det jobba en stund behöver du inga ägg i färssmeten.

Har du hittat fryst färs, tina den snabbt i en påse under rinnande vatten så behåller den smak och konsistens bättre.

Hur lagar man till hjortfärs?

Allt du kan göra med vanlig färs kan du göra med hjortfärs. Skillnaden är den goda viltsmaken och den lägre fetthalten. (Och den sköna känslan av att du äter ett naturligt, hållbart kött.) Hittar du ett älgfärsrecept går det också precis lika bra med hjort.

Grunderna för biffar, järpar och bullar på viltfärs:

  • Salta färsen i förväg, för smak och för att binda vatten.
  • Bättra gärna på saftigheten och sötman med stekt/rostad/bakad lök.
  • Låt färsen vila en timme innan du formar biffar, järpar, bullar.
  • Stek i en blandning av olja och smör.
  • Testa gärna med termometer och sikta på 55-60 grader.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Hjortfärsbiffar med svamprisotto.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp