Storvilt - Hjorthögrev
Storvilt

HÖGREV AV HJORT

Högrev är en styckningsdetalj som består av hårt arbetande muskler. På en hjort är köttet magrare än motsvarande stycke på ett högrev av nöt. När högrevet sakta möras i ett ljuvligt långkok spelar det emellertid ingen roll.

Tänk på

De anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta högrev eller hjortbog. Fråga.

Smaken av vilt kan vara något kraftigare hos kronhjorten än hos dovhjort.

Var inte för noggrann när du putsar köttet. Eventuella föroreningar ska bort, men var rädd om fett och bindväv som ger grytan god smak och konsistens.

Hur lagar man högrev av hjort?

Köttet behöver sin tid för att möras så långkok passar bra. Men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.

Skär inte för små bitar till grytan eftersom köttet krymper när det tillagas. Kuber på 3 x 3 x 3 centimeter är en bra storlek.

Grunderna när du lagar långkok på vilt:

  • Skär köttet i ganska stora bitar (de krymper i grytan).
  • Salta köttet minst en timme i förväg – för smak och för mörare kött.
  • Bryn köttbitarna i olja och smör.
  • Koka enligt recept. Tänk på att grönsaker behöver kortare tid.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Värmande hjortgryta med karljohanssvamp och rosmarin.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp