Storvilt - Rådjursfilé
Storvilt

RÅDJURSFILÉ

"Filén" på ett rådjur är en ytterfilé och motsvarar biff av nöt på ett nötdjur. Den äkta filén, på ryggradens insida, är inte mycket kraftigare än en cigarr (se bild).

På de ett större rådjur blir filén tillräckligt stor för att tillagas separat. Annars är det vanligt att filéerna istället ingår i en rådjurssadel. Snabbt stekt i mycket smör smälter den i munnen på dina lyckliga gäster.

Tänk på

Köttet i filén är extremt mört och ska – till skillnad från stekar av viltkött – inte tillagas på låg värme eftersom det då riskerar att få en smetig, mosig konsistens. För låg värme och långsam tillagning kan även locka fram en smak av lever – som många tyvärr associerar med vilt.

Hur lagar man rådjursfilé?

Det här är en fin liten bit kött, låt den vara det. Med salt, peppar, smör och en gjutjärnspanna kommer du långt. Du kan också hoppa över smöret och sota filén. Men vad du än gör, stek den inte för länge.

Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:

  • Stek stycket i sin helhet för att bevara saftigheten.
  • Rumstemperera och salta i god tid före tillagning.
  • Bryn i olja och smör på medelhög värme.
  • Vänd köttet hela tiden så att värmen får jämn spridning i köttet.
  • Använd en snabb och känslig termometer. Sikta på 55-60 grader.
  • Viktigt: Ge köttet gott om tid att vila och värmeutjämna, minst 10 minuter.

Sota den möra lilla köttbiten:

Rådjursfilé är perfekt att sota eftersom den är så liten. Använd en ordentligt het gjutjärnspanna utan fett och ge den snabbt en smakrik, torrsvedd yta runtom. Kärnan i köttet ska fortfarande vara rå och saftig. Skiva i tunna skivor, strö över lite flingsalt och servera.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassikern

Rådjursfilé med fyllig svampsås och rotfruktspytt.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp