Storvilt - Renskav
Storvilt

RENSKAV

Renskav är en råvara med anor. Att skära upp viltkött i mycket tunna skivor är ett gammalt sätt att ta tillvara på hela djuret, men den halvtama renen är det klövdjur de flesta antagligen associerar med skav. Resultatet är ett mycket finskuret med alldeles lagom tuggmotstånd.

Tänk på

Skav är ett lätt sätt att lära sig laga vilt.

Du kan utgå ifrån att allt skav från klövdjur beter sig ungefär likadant i pannan.

I matvarubutiken hittar du även ”viltskav”. Det kan kännas onödigt anonymt, men det är fortfarande en produkt som kommer från världens bästa kött.

Hur lagar man renskav?

Ett större stycke kött förvandlar du enkelt till skav genom att karva det när det är halvfryst. Det får gärna vara renbog eller högrev av ren, som är smakrikt men inte så mört – om du inte gör skav.

Poängen med skav är att köttet – även om det kommer från mindre ädla styckdetaljer på djuret – är så finfördelat att det bara behöver tillbringa några minuter i pannan. Eller så kan du låta gå med i ett långkok – men då får du räkna med ett finfördelat slutresultat.

Woka gärna skav. Viltsmaken – den är relativt stark hos renskav – gör sig bra med orientaliska kryddor. Eller så kan du helt enkelt ta den asiatiska matlagningstekniken och applicera den på svenska ingredienser och viltsmaker som selleri, morötter, rotfrukter, enbär, skogssvamp, osv.

Marinera gärna det tunnskurna köttet innan det åker ner i en ordentligt het wok.

En mer traditionell metod är at helt enkelt steka renskav i smör och att reda till en fyllig sås/gryta med grädde, timjan, kantareller och annat som hör hösten och skogen till.

Du kan ersätta färsen i en köttfärssås eller i vardagens tacos med renskav för att få en lite mer spännande konsistens och smak med mer tuggmotstånd. Det blir dessutom nyttigare och ett bättre val för miljön.

Klassikern

Gräddstuvad renskav med svamp och potatismos.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp