Vildfågel - Duva
Vildfågel

DUVA

Ringduvan är en anpassningsbar fågel som trivs både i djupa skogar och i stadsmiljö. Duvor finns över hela landet utom i den inre fjällvärlden och det karakteristiska hoandet hörs lång väg.

Duvan äter allt möjligt som spannmål, fröer, smådjur och sniglar men är extra förtjust i ärter. Därför jagar man ofta duvor i närheten av ärtfält dit fåglarna gärna söker sig.

Köttet är relativt mörkt med en ganska mild smak. Som i allt viltkött varierar smaken beroende på årstid och vad duvan har pickat i sig.

Duva som matfågel förekommer både vild och odlad. I båda fall är viltsmaken ganska mild.

Tänk på

En ringduva väger ungefär ett halvt kilo. En fågel är oftast lagom till en portion.

Köttet är mörkt, men smaken är mild.

Hur lagar man duva?

Traditionellt ska det gärna vara lätta,eleganta smaker till duva: Päron, druvor, chablis, med mera.

Stek duvbröst och matcha den milda köttsmaken med päron och portvin: Bryn duvbrösten i rejält med smör tillsammans med vitlök och timjanskvistar. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek dem i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 52-54 grader. Låt duvan vila och servera med grillat päron och portvinssås med stjärnanis och balsamvinäger.

Eller:

Helstek duvan i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Täck fågelns kött med fett i en eller annan form. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

I Frankrike konfiterar man gärna duva, det vill säga låter duvköttet koka i fett, för att göra rättvisa åt det milda och goda – men magra – köttet.

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Konfiterad duva. Att varsamt koka duvans magra kött i – förslagsvis – ankfett ger ett saftigt och gott resultat.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp