Vildfågel - Fasan
Vildfågel

FASAN

Den här praktfulla fågeln kallas även jaktfasan eller ringfasan och är släkt med påfågeln. Fasanen importerades till Sverige på 1700-talet, men stammen växte till sig först för 100 sedan. Du hittar den framför allt i skogspartier i södra Sverige.

Fasantuppen känns lätt igen på sin vackra kopparbruna färg, grönsvarta hals och huvud, och sina röda kindfläckar. Hönan är mer diskret i färgerna. Den äter allt från frön, blad och frukt till smådjur och maskar.

Fasankött är relativt lätt att hantera för nybörjare på vildfågel. Det ljusa köttet har en mild smak som gör sig utmärkt i ett långkok.

Fasan är en underbar fågel.
– Carina Brydling, f d ägare av Marmite i Åre

Tänk på

Tuppen kan väga upp till två kilo och är större än honan, men hönornas kött är enligt finsmakare det godare.

En fasan är lagom till ungefär 4 portioner.

Köttet är ljust och påminner om kyckling.

Hur lagar man fasan?

Gör en gryta så blir köttet härligt mört: Ta ur fasanen. Hacka lök och vitlök och tärna morot och rotselleri. Bryn hela fasanen tillsammans med heta korvar i en gjutjärnsgryta. Tillsätt grönsakerna, vitt vin, tomater och kryddor och låt allt puttra 1 timme på svag värme, först med lock, sedan utan. Tillsätt bönor, purjolök och citroncest och sjud i 5 minuter.

Helstek fasanen i ugnen: Tillaga på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Räkna med ungefär en timme. Täck gärna fågelns kött med fett i en eller annan form.

Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Mer om hur du lagar viltfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Fasangryta med tomater och heta korvar.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp