Vildfågel - Orre
Vildfågel

ORRE

När det är dags för orrspel hörs det porlande lätet i skogsområden i de flesta delar av Sverige. Orren är en skogshöna som äter blad, bär och insekter. På vintern sitter den uppflugen i en björk och äter knoppar.

Tuppen väger upp till två kilo och hönan ungefär hälften. Hanen har blåsvart fjäderdräkt, röda ögonpartier och är vit på stjärtens undersida. Honan är grå- och brunspräcklig.

Kött från orre är mörkt och har en kraftig smak, men mildare än exempelvis tjäderns. Strukturen är finare än tjäderns. Äldre kött är mörkare och har kraftigare smak medan yngre djur har ljusare kött som smakar milt och fint.

Efter vinterdieten på björkknoppar kan orren få en lite kärv smak.

Tänk på

Skogshöns som tjäder, orre och ripa har den mest utpräglade viltsmaken av svenska viltfåglar.

Orrtuppen är större än orrhönan, men enligt finsmakare är honans kött godare.

En fågel kan vara lagom till 2 till 4 portioner beroende på vikt.

Köttet är mörkt och har tydlig viltsmak.

Hur lagar man orre?

Stek orrebröst:

  • Skär ut filéerna.
  • Bryn brösten och låt dem bli klara i ugnen på 150 grader tills köttermometern visar 50 grader.
  • Gör en god och kraftig sås till med hjälp av viltfond och svart vinbärssaft.

Helstek orre: Tillaga fågeln i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Täck fågelns kött med fett i en eller annan form.

Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Gör köttbullar på orre: Mal köttet till färs. Ta ditt vanliga köttbullsrecept men blanda i något hekto fett sidfläsk.

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Viltfärsbiffar på orre med gräddig svampsås och körsbär.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp