Vildfågel - Rapphöna
Vildfågel

RAPPHÖNA

Rapphönan är även känd som åkerhöna, åkerjärpe och rapphöns. Den trivs i öppet jordbrukslandskap, främst söderut i Sverige, där den livnär sig på säd, frön, knoppar och örter men också insekter och sniglar.

Den runda hönsfågeln har kort stjärt, rundade vingar och en spräcklig fjäderdräkt i brunt och grått. Hanen har en tydlig mörk fläck på buken. Fåglarna väger knappt ett halvt kilo.

Precis som fasanen har rapphönan ett ljust kött, men med en mycket tydligare viltsmak. Köttet är mört och har en fin struktur.

Tänk på

Unga exemplar är godare än gamla, som kan vara magra och sega. Äldre fåglar passar därför bäst till grytor. Även där kan du behöva tillföra lite fett, till exempel späck eller ssidfläsk.

Beräkna en rapphöna per portion.

Hur lagar man rapphöna?

Helstekt rapphöna är gott, antingen på grillen eller i ugnen.

Rapphöna på grillen: Trä upp rapphönorna på spett, förslagsvis två per spett. Grilla tills köttsaften är genomskinlig.

Rapphöna i ugnen: Tillaga på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Räkna med ungefär 45 minuter.

Använd en marinad om du vill ha mer smak på hönan: Var inte rädd för "stora" smaker, till exempel i apelsin, vitlök, soja, madeira, rökt chili och honung. Servera med grillade grönsaker – som fått lite marinad på sig – och potatissallad.

Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Rapphöna i en sås på cognac, steksky och grädde. Använd gärna en fin kycklingfond för att lyfta såsen lite till.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp