Vildfågel

TJÄDER

Det största av våra skogshöns tilltalas även enligt genus; tjäderhöna och tjädertupp, och är vanligast norrut. Hanen har svart fjäderdräkt med inslag av vitt. Bröstet skimrar i blått och grönt och ögat kantas av en röd ring. Honan är brunspräcklig och mer oansenlig.

Tjäderns huvudföda är tallbarr, men på sommaren får den också i sig bär, knoppar och blad. Tuppen kan väga ända upp till 5,5 kilo och är nästan dubbelt så stor som honan. Enligt finsmakare är hönornas kött godare.

Köttet har en ganska grov struktur som blir bra att steka eller mala till färs. Tjäderkött är mycket smakrikt och hos äldre fåglar kan tallbarrsdieten sätta spår. Yngre fåglar har mildare smak.

Tänk på

Skogshöns som tjäder, orre och ripa har den mest utpräglade viltsmaken av de svenska viltfåglarna.

Långkoka inte tjäder, då får du en gryta som smakar lever.

En tjäderhöna är lagom till cirka 4 portioner. En tjädertupp kan räcka till ett sällskap på allt mellan 5 och 8 personer.

Ha inte för låg temperatur i ugnen, den ska vara 120 grader eller mer.

Köttet är mörkt och har en tydlig viltsmak.

Hur lagar man tjäder?

Rostbiff på tjäderbröst är gott, ett bröst räcker till 4 portioner:

  • Bryn köttet i mycket smör med krossad vitlök.
  • Lägg bröstet i en ugnsfast form, strö över örtkryddor och stoppa in tjädern i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 54-56 grader.
  • Låt köttet svalna och skär det tunt.

Helstek tjädern på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Gör viltfärsbullar på tjäder: Ta hälften tjäder och hälften fläskfärs så blir de saftigare. Gräddsås med calvados är gott till.

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Tjäder i svart vinbärssås. En mörk och klassisk rödvinssåsoxfond (och stekskyn) som du förstärker med en halv deciliter lätt sockrade vinbär.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp