Vildfågel - Vaktel
Vildfågel

VAKTEL

De allra minsta fälthönsen går under benämningen vaktel. Fågeln är 16-18 centimeter lång och har en spräcklig fjäderdräkt i brunt, svart och vitt. Hanen har mörka ränder i ansiktet.

Europeiska vaktlar håller till på åkrar och fält och tar sig inte längre norrut än södra Norrland. På vintern flyttar de söderut.

Vaktel är en uppskattad matfågel som även hålls i burar, inte minst för de populära, pyttesmå vakteläggen. Köttet är ganska ljust och påminner om kyckling men med en ordentligt smak av vilt.

Vaktel är grymt gott, som en minikyckling.
– Carina Brydling, Marmite m m

Tänk på

Hittar du vaktel, passa på att köpa ägg också. De är små och delikata.

Räkna med att du behöver 2 fåglar för att få ihop till en portion.

Hur lagar man vaktel?

Bräsera gärna vaktel; ge den stekyta och låt den sjuda färdigt under lock i bara lite vätska. Eller gör en gryta där du tillför fett och smak i form av, exempelvis, rökt sidfläsk.

Eller:

Grilla vaktel: Skär upp vaktlarna i ryggen och lägg i en form med bröstsidan upp. Häll olivolja och citronsaft över och tillsätt salt, peppar och hackade örter. Låt dem vila i kylskåpet en timme. Grilla vaktlarna i ungefär 8-10 minuter tills de fått fin färg. Pensla med lite honung och lämna dem på grillen ytterligare någon minut.

Eller:

Tillaga i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Tänk på att tillföra ordentligt med fett. Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:

  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel.

Klassikern

Bräserad vaktel. Stek fåglarna hastigt runt om och låt dem därefter dra åt sig smaker under lock bland buljong, vin, kryddor och lite sötma.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Vildfågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp