Vin till vilt – utvalda viner med höga betyg

På Professional Secrets får du tips från proffsköket – nu kan vi även hjälpa dig hitta rätt dryck till maten med hjälp av Vinbetyget.se

Hitta guldkornen på systembolaget

Vinbetyget gör topplistor som bygger på externa expertbetyg och är Sveriges största oberoende rankingsajt för viner. Med en egen metod hittar man guldkornen på Systembolaget. Grundaren Stefan Saidac gör även podcasten Mat & Vinfrågan

Vintips till viltkött

Enligt Stefan har viltkött generellt sett mycket smak, därför passar det bäst med röda viner som är fylliga, eller till och med mycket fylliga. Vinerna nedan är från Frankrike, har höga betyg och är gjorda av topp-producenter.

Vin till rätter av kött från kronhjort och älg

Södra Rhône-dalen, Côtes-du-Rhône. Ett ekologiskt av mästerproducenten M. Chapoutier:
Belleruche, 129 kr
På Systembolaget: Nr 75764
Michel M. Chapoutier är en av världens främsta vinmakare. Familjen har gjort fina viner sedan 1800-talet, och är idag pionjärer inom ekologisk och biodynamisk vinodling. Fyndet Belleruche är gjort av en klassisk Rhône-blend av druvorna grenache och syrah. Vinet, som inte är fatlagrat, passar utmärkt till kronhjort och älg.

Vin till smakrika rätter av dovhjort, hare och rådjur:

1. Sydvästra Frankrike, Maderian. Ett mycket fylligt vin av hyllad producent och med spännande druva:
Château Bouscassé, 159 kr
På Systembolaget: Nr 2204
Gillar du mycket fylliga viner? Prova härliga Château Bouscassé. Med den sydfranska druvan tannat skapar vinproducenten Alain Brumont ett härligt kraftfullt och mörkt vin. Fina Bordeauxdruvor som cabernet sauvignon och cabernet franc, bidrar också till att ge vinet lång smak. Château Bouscassé kan lagras.

2. Norra Rhône-dalen, Crozes-Hermitage. Kombinationen Crozes-Hermitage och Syrahdruvan bjuder på stor smak:
Cote Rotie La Mouline, 199 kr
På Systembolaget: Nr 78977
Guigal är en annan mästare med stora internationella framgångar, inte minst med det legendariska vinet Cote Rotie La Mouline. Det här vinet är ett säkert val. Det storslagna endruvsvinet av Syrah, bjuder på mycket smak: Vinet går hand i hand med smakrika vilträtter, kanske en mustig viltgryta?

Fler Röda viner med höga betyg >

Har du frågor om vin? Maila gärna: [email protected]

Vin till vilt PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp