Konsten att koka ägg 

Du behöver ett ägg, kallt kranvatten, en kastrull och en värmekälla. Att tänka på:

  • Större ägg kräver mer koktid än mindre ägg
  • Kylskåpskalla ägg kräver mer koktid än rumsvarma ägg
  • Mycket färska ägg kan vara svårskalade
  • Det heter "kokt ägg", men ägget ska bara sjuda. Om temperaturen på vattnet är över kokpunkten kommer vitan att få en gummiaktig konsistens.

Koktider ägg

  • Löskokt ägg med rinnig gula, 3 minuter
  • Mediumkokt ägg med krämig gula, 4 till 5 minuter
  • Hårdkokt ägg med fast gula, 6 till 7 minuter

Vanliga fel när man kokar ägg

Att koka ägg ska föreställa den enklaste formen av matlagning som finns, men det finns saker som kan gå fel och som har en förklaring:

Ägget spricker

Temperaturstigningen har gått för fort, antagligen från kylskåpskallt ägg (ca 5 grader) till kokande vatten (ca 100 grader).  Ta ut ägget lite i förväg, eller spola det med varmt – men inte kokande – vatten. Och försök inte koka ägg i vatten som redan kokar.

Äggulan får grön hinna

Ägget har kokat för länge och/eller för hårt. Koaguleringen av gulan har tillåts gå för långt.

Äggvitan blir som gummi

Det kan bero på att temperaturen är för hög. Ägg ska sjuda, inte stormkoka.

Spola ägget kallt

Avsluta kokningen genom att spola ägget/äggen med kallt vatten i en minut eller två. Då (1) avstannar kokningen vid bestämd tid och (2) ”chocken” från kallvattnet får hinnan inuti ägget att lossna lättarefrån skalet.

Knep mot spruckna ägg

Det finns (minst) ett knep som minskar risken för att ägg spricker under kokning. Gör ett litet hål – en synål går bra – i skalets trubbiga ända där äggets luftblåsa sitter. Luften pyser ut i stället för att ägget spricker…

Ägg sous vide

Med sous videtekniken kan du koka ägg till exakt – och då menas exakt – den grad du vill ha. Instruktioner, tider och temperaturer följer med när du köper den nödvändiga utrustningen.

Kokta ägg PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp