Lite om värphöns

Egg är en fantastisk råvara. Den kommer i sin tur från höns, som förtjänar att behandlas bättre än vad som ofta är brukligt. Genom att köpa lite dyrare ägg i butiken får du inte bara en bättre råvara, du uppmuntrar också producenterna att ge de här djuren ett bättre liv.

Hur ofta värper en höna?

Dagens värphöns kan värpa över 100 ägg om året. Det klarar de av i sex till sju år. Äggen i butiken är inte befruktade, så någon tupp behövs inte för att det ska ske.

Var kommer värphöns ifrån?

Allt började med asiatiska djungelhönor som fångades in och tämjdes. Årtusenden av avel har lett till dagens hönor som lägger ägg i en takt som har mycket lite med egentlig fortplantning att göra.

Fortfarande värphöns i bur

Så sent som 1988 infördes krav på att alla svenska höns ska ha tillgång till sittpinne, rede och sandbad. Därefter har det tillkommit övergripande EU-regler för en mindre plågsam hushållning av värphöns. Många värphöns hålls fortfarande i burar. Lägg lite pengar på att köpa ägg från höns som har haft en dräglig tillvaro.

  • Ekologiska höns äter KRAV-märkt foder och har möjlighet att gå ut. De har även mer plats inomhus än andra höns. Äggen märks med ”0”.
  • Frigående utomhus äter vanligt foder och har möjlighet att gå ut, men ytan inomhus är mindre. Äggen märks med ”1”.
  • Frigående inomhus saknar möjlighet att gå ut. Äggen märks med ”2”.
  • Ägg från burhöns märks med ”3”.
Höna, värphöna, ägg PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp