Konsten att pochera ägg
Pocherat ägg (”poche” betyder ficka på franska) är detsamma som förlorat ägg. Metoden går ut på att hälla hela ägget utan skal i sjudande vatten så att vitan formar en lös ”boll” kring gulan. Efter en stunds kokning ska vitan vara fast, men gulan ska fortfarande vara rinnig.
Att pochera är en metod för att tillaga ägg som kräver lite träning och där precis allt kan gå fel. Men om det blir rätt så blir det extra festligt.
Tips när du pocherar ägg
- Använd ägg som du vet är färska, då håller vitan ihop bättre.
- Knäck ägget försiktigt i en liten skål eller ett brett glas först så blir det lättare att vändaa ner hela ägget som en ”boll” i kokvattnet.
- Använd en hålslev för att fiska upp ägget.
- Låt ägget rinna av på papper eller en ren innan du lägger det på tallriken.
Ingredienser
Du behöver 1 ägg, vatten, salt, vinäger.
Gör så här:
Fyll en med vatten. Lägg till en nypa salt och en skvätt vinäger. Värm vattnet så att det sjuder/kokar lätt. Knäck ägget i en grund skål och tippa försiktigt ner det i det sjudande vattnet. Använd en äggklocka för bästa resultat:
- 3 minuter för en rinnande äggula
- 4 minuter för en krämig äggula
- 5 minuter för en fast äggula.
Fiska varsamt upp ägget med en hålslev. Lägg försiktigt det på en bit hushållspapper så att överskottsvatten sugs bort. Servera genast.
