Så lyckas du med burkmat

Förr eller senare – oavsett hur duktig och pretentiös man är i köket – så brister det i planeringen och/eller plånboken och så står man där med burkmat som enda råvara till middagen. Det är då agnarna verkligen skiljs från proffsen.

Här följer en samling tips om hur du får lite höjd på din burkmat. Några kommer från professionella kockar, några från uppfinningsrika amatörer, och några är vi osäkra på. Vi börjar med en lista på de bästa av burkar:

Tomat är burkmatens konung

De som kan sin sak menar att du ska köpa hela – inte krossade – tomater på burk. De bevarar smaken bättre då. Något mer praktiskt än tomat på burk finns knappast för att snabbt få till en hygglig maträtt med hjälp av lite lök, vitlök, kryddor och pasta. Eller – varför inte? – bönor på burk.

Tips burktomat:

 • Det är saften i burken som smakar plåt. Om du häller bort den och gör din maträtt på enbart de hela tomaterna så får du fram trevligare smaker.
 • Det lönar sig smakmässigt att satsa en slant på att köpa bättre burktomat från en bättre leverantör. Prova om du inte tror oss.
 • Hela tomater på burk smakar mer och bättre, men använd för all del den krossade sorten om inget annat står till buds. Lite socker kan få smakerna att lyfta något.
 • Till – eller i – en tomatsås passar kapris på burk, svarta oliver på burk och/eller tonfisk på burk.

Bönor på burk kommer tvåa

Eller rättare sagt allt det där som kommer ur baljväxter: Kidneybönor, svarta bönor, borlottibönor, vita bönor, linser, kikärtor, osv. De kan tillföra ”det matiga” i nästan vilken improviserad rätt som helst. De fungerar även utmärkt som utfyllnad när gårdagens rester inte riktigt räcker till alla.

Tips bönor på burk:

 • Den sega vätskan i burken som de flesta häller bort kan tillföras socker och vispas och användas ungefär som äggvita. Något för marängälskare som inte tål ägg…
 • Vätskan mellan burkbönorna lär även kunna bli en vegetarisk majonäs, men det är i skrivande stund lite oklart hur.
 • Ju längre bönorna får ligga i din gryta – men helst utan att koka eftersom de redan är mjuka – desto mer suger åt sig av kryddor och aromer.
 • Kikärtor faller inte isär på samma sätt som konserverade bönor kan göra. Köp några extra burkar.

Trea: Sardiner, tonfisk och makrill

Alla tycker inte om fisk på burk, men den som gör det behöver aldrig gå hungrig. Och den som gillar sardiner behöver aldrig lida brist på omega-3-fettsyror...

Tips sardiner med vänner:

 • Sardiner trivs med harissa, men också med sriracha.
 • Gör en "guck" på mosade sardiner, vitlök, citron, olivolja och lite kokt potatis. Smaka av med svartpeppar.
 • Gör en snabbvariant på italiensk "pasta con le sarde".
 • Lägg sardiner och skivade kokta ägg på mackan. Makrill i tomat går också bra.
 • Vält ner en burk tonfisk i olja för en matigare variant på såsen du gjort på burktomater.

Tveksam fyra är burkmajs

Majsen som man förväntas lägga på buffésalladen gör ingen glad, men den här burkprodukten har ändå ett existensberättigande. Den är fin att titta på och en av få grönsaker på burk som erbjuder lite tuggmotstånd.

Tips burkmajs:

 • Koka majsen och gör en slät soppa. Tänk på att sötman är påtaglig från början. Garnera med en fin olja och nymalen svartpeppar.
 • En vinägrett tillför spets och fräschör. Det är förmodligen det som är tanken med majsen i buffésalladen…
 • Ska vi vara helt ärliga så är det godare med djupfryst majs.

Burkbubblare:

Soldatens ärtsoppa, gulasch, baked beans, dulce de leche/kondenserad mjölk (efterrätter), paprika på burk, med flera. Vi har valt att bortse från picklade grönsaker, sill och annat gott som läggs på glasburk.

6 recept på burk:

 • Tokenkel men jättegod tomatsås. Du gör den på burktomat (se tips ovan) och behöver egentligen bara tillföra en vitlöksklyfta, ett glas vin och lite olivolja (även om du gärna får bättra på umamin och sältan med en sardellfilé eller två).  Låt puttra en stund före servering till, exempelvis, vanlig hushållspasta. Ett litet stycke parmesan har du förstås i kylen…
 • Gör blixthummus. Mixa kikärtor på burk, en vitlöksklyfta, olivolja, en matsked tahine, citronsaft och salt. Du kan faktiskt göra samma sak med vilka bönor på burk som helst. Och servera som dipp eller mousse till nästan vad som helst.
 • Vitello tonnato à la burk. Den här klassiska italienska såsen ska egentligen serveras till kalvkött, men den är även god till mycket annat – framför allt när desperationen infinner sig. Stoppa ner majonnäs, tonfisk på burk, kapris och en sardell eller två i en mixer (om du råkar ha lite grillsafter av kalv att tillsätta så är det verkligen bingo). Smaka upp med citronsaft och svartpeppar, salt lär inte behövas.
 • Ta en kryddig korv, till exempel chorizo, och stek i skivor med lök och vitlök. Tillsätt tomat på burk, paprika på burk och kikärtor på burk. Sjud korvgrytan en stund före servering – men inte så länge att ingredienserna blir ännu mosigare. Servera med ett aggressivt lantligt rödvin.
 • Böngratäng. Stek lök och timjan och blanda ner de urvattnade bönorna. Mixa en vitlöksklyfta, olivolja och ströbröd till en massa och täck bönorna. Grädda i ugnen. Eller så undviker du de tekniska momenten och bara täcker bönorna med ett lager smakrik ost.
 • Blanda en burk makrill i tomat – eller matjessill eller sardiner – med hackad lök, hackat hårdkokt ägg och kapris och gör en röra à la gubbröra/kärringröra. Servera på hårt bröd.

Smaklig måltid och glöm inte att fylla på burkförrådet.

konserverer med burkmat PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp