Av: Professional Secrets

Kategori: Varmrätt Nöt

Sep 22, 2015

Sätt ett betyg
    Skriv ut

    PS klassiker: Spaghetti med köttfärssås

    (5 av 2 röster)

    Ingredienser

    En äkta spaghetti bolognese från Bologna i Italien går under namnet ”ragu” och är gjord på framdelskött av nöt som har fått koka i timmar. Här handlar det om den försvenskade varianten, köttfärssås, och inget annat.

    Huvudroll i såsen har – förstås – kött. Men hemligheten bakom det hela är att det är just grönsakerna som bildar smakfonden som lyfter färsens umamismaker till himmelska höjder. I det här receptet har vi dessutom utökat mängden grönsaker för att receptet ska ligga lite rätt i tiden.

    Tänk på att såsen ska koka i minst en timme.

    olivolja
    Ca 1 kg nötfärs
    1 paket bacon
    2 stora lökar
    2-3 vitlöksklyftor
    2 stora morötter
    2 kraftiga stänger selleri
    ca 3 dl hack av rotfrukter, blast, stjälkar, osv
    2 burkar/tetror krossad tomat
    2 glas vin (vitt eller rött)
    ½ till 1 liter oxfond
    en nypa socker
    oregano
    salt och nymalen svartpeppar

    Instruktioner

    1. Strimla/tärna baconet. Hacka löken och skala vitlöksklyftorna. Skala morötterna och skär i stora bitar. Finhacka selleri och övriga grönsaksrester som du har sparat i kylen.

    2. Om det behövs, använd både en stor gryta och en stekpanna för följande moment (där allt till slut ska hamna i grytan): Tärna/strimla och stek en yta på baconet i olivolja. Stek köttfärsen så att den också får en yta. Stek löken brun.

    3. Tillför vitlöksklyftorna, morötterna, sellerin och hacket till grytan. Häll på vin, krossad tomat och oxfond. Låt koka minst en timme.

    4. När grönsakerna har kokats mjuka, använd sleven och eventuellt en gaffel för att mosa vitlöksklyftorna och bitarna med morot. (Om moroten inte har blivit mjuk så har grytan inte kokat färdigt.)

    5. Koka ner till en lagom trög konsistens och smaka av med oregano, socker, salt och peppar.

    6. Servera med spaghetti kokt al dente.

    Kommentarer

    Tack för din anmälan!

    Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

    Stäng
    Köp