Av: Professional Secrets

Kategori: Varmrätt Nöt

Maj 16, 2016

Sätt ett betyg
    Skriv ut

    PS Klassiker: Biff stroganoff

    (5 av 1 röster)

    Ingredienser

    "Stroganoff" ser olika ut beroende på var i världen du äter den. Originalreceptet innehöll förmodligen varken lök, svamp eller tomatpasta. Här har vi valt senap som smaksättare – men tillsätt gärna en matsked tomatpasta om du saknar det.

    Köttet behöver vara av en mörare kvalitet eftersom det bara ska tillagas hastigt. Kalv blir lent och lyxigt.

    Till 4-5 personer:

    ½ kilo innanlår/lövbiff
    ca 300 gram champinjoner
    1 gul lök
    Kalvfond + en skvätt vatten
    1 lagerblad
    1 msk dijonsenap (eller en grövre senap som inte är söt)
    ½ dl cognac
    Ca 2 dl smetana (eller crême fraiche)
    Storbladig persilja
    Olja (neutral sort) och/eller smör
    Salt och nymalen svartpeppar

    Potatis, bulgur eller ris
    Saltgurka

    Instruktioner

    Skiva löken och svampen. Skär köttet i tunna strimlor mot fibrerna. Hacka persiljan. Detta ska du ha gjort i förväg eftersom övriga moment ska gå fort:

    Stek löken och svampen mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Gärna i smör som ger mer smak. Lägg löken och svampen åt sidan. I samma stekpanna:

    Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Sänk värmen och tillsätt cognac, senap, lagerblad och kalvfond. Salta och peppra. Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden.

    Häll tillbaka löken och svampen till pannan. Koka ihop några minuter på måttlig värme. Rör ner smetana och garnera med persiljan. Servera med potatis (gärna mos), bulgur eller ris. Och saltgurka.

    Relaterade produkter

    Kommentarer

    Köp