Av: Professional Secrets

Kategori: Varmrätt Vilt

Dec 2, 2016

Sätt ett betyg
  Skriv ut

  Örtgravad tjälknöl på kanadagås

  (0 av 0 röster)

  Ingredienser

  8-10 portioner
  2-3 flådda bröst från gås med bröstbenet kvar ca 1,5 – 2 kilo.
  3 msk salt
  3 msk socker
  3 kvistar färskt rosmarin
  3 kvistar färsk basilika
  2 kvistar färsk timjan
  4 vitlöksklyftor
  4 msk olivolja
  1 tsk grovmalen svartpeppar

  Instruktioner

  Recept från Svenska Viltmatakademin

  Kanadagås, liksom andra gäss kan vara sega att äta. Även gamla tjädrar kan ibland ha ett segt kött. Alla dessa fåglar är utmärkta att steka på låg temperatur på samma sätt som tjälknöl.

  Man kan också ge köttet en fin smak genom att under efterbehandlingen örtgrava köttet i en plastpåse ett par dygn. De tillsatta kryddorna ”dras” då in i hela steken.

  Sätt ugnen på 65o. Lägg köttet (det går bra med både fryst eller tinat) i aluminiumfolie i en långpanna och sätt in den i ugnen. Gör ett paket för var fågel. Låt köttet steka i 24 timmar. Denna lågtemperaturstekning innebär i sig en ytterligare mörningsprocess.
  Ta ut köttet och låt det svalna. När köttet svalnat häller man bort vattnet som finns i foliet.

  Blanda socker, salt och peppar i en skål. Hacka de färska kryddorna, pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med sockret och saltet. Lägg tillbaks brösten i folie. Pensla köttet med olivoljan. Strö därefter över kryddblandningen på alla sidor av köttet.
  Lägg därefter in i dubbla plastpåsar. Sug ur luften och knyt ihop påsarna. Lägg in i kylskåpet och låt ligga där i 3 till 4 dagar. Vänd på påsarna ett par gånger om dagen.

  Tag upp köttet och torka av det väl. Skär upp i tunna skivor. Serveras gärna tillsammans med en potatisgratäng och en rödvinssås. Eller som kött i en frisk grönsallad. Kan också med fördel användas som kallskuret till en förrätt, eller som smörgåspålägg.

  Svenska Viltmatakademin vill värna jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt. www.viltmatakademin.se

  Kommentarer

  Tack för din anmälan!

  Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

  Stäng
  Köp