Av: Professional Secrets

Kategori: Varmrätt Skaldjur, Fisk

Nov 26, 2014

Sätt ett betyg
    Skriv ut

    PS Klassiker: Bouillabaisse (fisksoppa)

    (2,60 av 5 röster)

    Ingredienser

    FÖR 5-6 PERSONER:

    SOPPAN:
    1-2 stånd fänkål
    1 gul lök
    2 röda spetspaprikor (eller annan sort som smakar något)
    2 burkar krossade tomater av bra kvalitet
    1 msk tomatpuré
    1 msk stött anis
    Timjan
    Ett lagerblad
    1 paket saffran (om du vill)
    1 glas vitt vin
    Ca 1 liter fiskfond (ju finare, desto bättre)
    Ca 600 g vit fisk (blanda gärna) i munsbitar

    MUSSLORNA:
    Ett nät med (tvättade, slutna, osv) blåmusslor
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    Storbladig persilja
    1 glas vitt vin
    ½ liter vatten

    AIOLÍN:
    2 äggulor
    1 tesked dijonsenap
    Ca 1 dl fin olivolja
    Ca 1 dl smaklös olja (t ex solros)
    1 riven/pressad vitlöksklyfta
    Saften från en halv citron
    Salt

    Instruktioner

    GÖR SÅ HÄR OCH I DEN HÄR ORDNINGEN:

    AIOLÍN:
    Ställ fram ingredienserna så att allt är ungefär samma temperatur.
    Separera äggulorna i botten på en liten skål. Rör ner senapen.
    Droppa i olivoljan under vispning (och därefter en tunn stråle, osv) tills du har en stadig och vackert gul emulsion. Ta ungefär hälften-hälften av oljorna.
    Rör ner övriga ingredienser och ställ i kylen (där smakerna kommer att utvecklas).

    BASEN TILL SOPPAN
    Hacka fänkål, lök och paprikor.
    Täck botten i en gryta med (billig) olivolja. Stek de hackade grönsakerna mjuka. Tillsätt tomat, tomatpuré, kryddor, vin och fiskfond.
    Låt koka ihop ca ½ timme.

    MUSSLORNA:
    Hacka lök vitlök och bladpersilja och stek dem mjuka i olivolja i botten på en stor kastrull.
    Öka på värmen och häll i musslorna. Häll i vinet, sätt på lock och låt musslorna koka i ångorna. Tillsätt vattnet och se till att alla musslor har öppnat sig innan du tar kastrullen från värmen.

    GRAND FINAL:
    Värm upp fiskgrytan och häll över spadet från musslorna. Salta och peppra vid behov.
    Lägg varsamt i fisken och låt sjuda en kort stund. Ta grytan från värmen.
    Servera i skålar och garnera med musslorna och hackad persilja. Gärna ett grovt bröd och goda ostar till…

    PS:
    Om du får gryta över, plocka ut eventuella fiskbitar och frys in och återanvänd.

    Kommentarer

    Tack för din anmälan!

    Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

    Stäng
    Köp