Tobbes budapest-gulasch gryta

Recept av: snl

Betyg: 4,75 av 5 från 4 röster

Ingredienser

  • ~1kg SVENSKT! högrev
  • 2st stora spetspaprikor
  • 2-3 gula/gröna paprikor
  • 2 stora gullökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2st färska chilifrukter
  • ett gäng söta körbärstomater
  • 0,5-1 liter mörk öl
  • kött- /oxbuljong
  • tomatpuré
  • honung
  • citronsaft från en/en halv eko citron
  • vetemjöl
  • paprikapulver (söt-stark) helst ungersk
  • chilipeppar
  • cayennepeppar
  • kummin
  • timjan
  • salt
  • peppar
  • Blandade rotfrukter (som tillbehör)
  • matolja och mycket smör till stekningen

Instruktioner

Finhacka spetspaprikan, chilin, löken och vitlöken, fräs den i smör och matolja (i grytan, du skall använda, om du har en stor eller i stekpanna). När löken börjar bli gyllen, sänk temperaturen och ringla på typ 1-2 tsk honung och citronsaft, salta och peppra lite lätt. Låt det skjuda i grytan på låg värme.

Under tiden så putsa och skär köttet i 2-3cm tärningar, salta köttet lite lätt och stek det sedan i matolja och smör på hög värme tills det får fin färg.

Häll över köttet i grytan, pudra på lite vetemjöl och tillsätt dina kryddor efter behag.
Fyll upp med 1-2 mörk öl till det täcker köttet, tillsätt buljong och lite tomatpure.

Koka upp grytan så att det bubblar, dra sedan ner värmen och låt det puttra på låg värme i minst 4-5 timmar.
När de minsta köttbitarna börjar falla sönder så är det klart och ni kan tärna tomaterna och de gulgröna paprikorna och addera dessa i grytan, dessa skall endast bli varm och inte helt genomkokta, så var på er vakt.

Rotfrukterna kan man skära i valfria former (jag gillar båtar). Släng ner allt i en stor platspåse, häll på olja, salt och peppar och skaka om ordentligt. Rosta sedan på en plåt i ugnen till de blir som ni vill ha dem.
(Kan vara värt att förkoka rotfruktern om man vill ha stora bitar).

Bli proffs i ditt eget kök – professionalsecrets.com