Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Rapport jordgubbslandet

1/11/2021

 
​Juni är här. Det väntas skolavslutningar, picnic i parken, årets bästa bufféer och framförallt den traditionsenliga jordgubbstårtan till midsommar! Men hur är det egentligen ställt med årets skörd efter den kallaste Maj-månaden sen 1962? Den frågan ställde PS till Mats Olsson - sheriff på Lönnslätts bär i Vellinge, Skåne.

Hur ser årets jordgubbsskörd ut?
– Jordgubbarna är sena. Innan har vi sagt 1 vecka sena. Men nu när vi vet att värmen uteblev är det snarare 10 dagar. Läget börjar bli riktigt akut och det kommer med säkerhet bli mindre jordgubbar till midsommar, säger Mats Olsson. Skyddsplasten åker av när plantorna blommar. Men vi överväger täcka på igen för att jaga på dem. Så man känner att man gör NÅGOT. Jordgubbarna växer trots att det är kallt men det krävs 13,5 grader i medeltemperatur för att de ska bli RÖDA. Så de gröna bären som sväller hoppas vi snart går över till rött.

– Vi odlar på marken. Ett annat sätt är att använda plasttunnlar. Då kan man driva dem för en tidigare skörd. Även om det är kostsamt känns det i år fel att inte ha satsat på det. Men våra jordgubbsplockare står beredda i startblocken, säger Mats Olsson. Det positiva är att insekterna inte trivs så bra i kylan. Allvarliga skadegörare har vi inte sett så mycket av. T ex jordgubbsvivel vaknar till liv först vid 18 grader, fortsätter Mats Olsson.

Och priset?
– Inga jordgubbar är för dyra i min värld, eftersom jag livnär mig på dem. Men jag spår att midsommarens kartongpris kommer ligga på 40-50 kr om det håller i sig så här. Vilket kan jämföras med 35-40kr, ett år med större skörd. Men å andra sidan tror jag utsikterna ser goda ut för jordgubbsfrossa till ett bra pis under kärringveckan i juli, säger Mats Olsson.

Ja, just det. Ni jobbar ju med fler sorters jordgubbar för att dra ut på skörden och göra säsongen lång. Om du fick välja EN sort, vilken skulle det bli?
– Från ett odlarperspektiv: Salsa. Det är en robust sort som är tacksam att odla. Bären blir lite ojämnt knubbiga och de ser fint hemmaodlade ut! För att äta: Sonata. En sort som kommer kommer båda tidigt och sent. Har man bara den som odlare i år, har man tyvärr lite otur… Även Rumba, som på senare år ersatt Honeoye, som är söt, glansig och god att äta utan någonting annat till, säger Mats Olsson. Och ni vet väl vad hemligheten är som gör svenska jordgubbar till de godaste som finns? Jo, vid sol och värme produceras sötma. På natten "andas" växten och förbrukar sockret. Så ju kortare nätter desto mer socker kvar i gubben! Vilket ju är fallet i vårt land. Det är därför Findus odlar även europas godaste ärtor.

PS har tidigare skrivit om att jordbruksverket misstänker att det finns ett organiserat fusk med ompaketerade europeiska gubbar. Vad tycker du om det?
– Det är årligen återkommande. Men jag tror det har minskat något. Ett år som detta blir det intressant eftersom svenska bär kommer bli dyra. Men förekomsten av icke-svenska bär är i det stora hela små mängder, säger Mats Olsson. Och nu finns det ett naturligt sätt att konstatera vart jordgubbarna kommer från. Nederbörden innehåller en isotop av tungt syre som varierar med geografiskt läge. Tungt syre fastställer man genom att skicka sina bär till ett analyslaboratorium i Tyskland. Det har jag gjort så Lönnslätts bär har nu sitt fingeravtryck!

Då tackar vi för de svaren! Vad ska du göra nu, resten av din arbetsdag som jordgubbsodlare?
– Idag planeras inför säsongens leveranser och butikerna rings upp för att meddelas våra bär tyvärr kommer senare i år, avslutar Mats Olsson.
Bild

Kommentarerna är stängda.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss