Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Stalin med lite sting

1/13/2021

0 Kommentarer

 
Låt råvaran talaKungskrabban kan bli väldigt stor och kommer ursprungligen från Kamtjatka vid den ryska Stillahavskusten. Under 60-talet planterades några tusen krabbor in i Barents hav som ett experiment av den ryska staten för att ge invånarna i Murmansk mer mat. Den ursprungliga idén att flytta krabborna kom från Stalin, även om det skedde efter hans död. Det gick flera år innan något hände men under 90-talet fullkomligt exploderade krabborna i antal. Kungskrabban är en invasiv, glupsk allätare och konkurrerar lätt ut andra arter i havet. Från Murmansk har krabban nu spridit sig vidare till norska vatten och det är därifrån "mitt ben" kommer. För det är just benen man äter och de säljs till ett rätt högt kilopris.

När jag väl kom hem från affären med benet i högsta hugg så började jag fundera på vad jag skulle göra med det. En fin råvara kräver inte så mycket annat tänkte jag, så en enkel sallad till förrätt kanske? Låt huvudråvaran tala helt enkelt!

Machesallat - ett riktigt guldkorn i grönsakslandetI köksträdgården växer det nästan ingenting så här års men jag har ett riktigt guldkorn - machesallat. En tuff övervintrare som man kan så och driva upp på hösten och som sedan vilar under snötäcket för att briljera nu på våren. Jag uppskattar den lite extra så här års när det inte finns så mycket annat egenodlat och färskt att skörda. Mache kan du givetvis köpa i affären också men då som små späda buketter i påse. Den sallat som du odlar själv blir kraftigare och större med mer smak. 

Förutom mache hittade jag en gurksnutt och en mango i gömmorna. Mango är en riktigt bra kompis till skaldjur. Men nu kommer vi till det som blev huvudnumret i min förrätt, dressingen, för den slog krabban med hästlängder. Enkel och smakrik, en riktig höjdare med lite hetta och sting!

Recept dressing
2 dl Crème Fraiche 34%
1 tsk flytande honung
2 tsk limejuice
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten näve färska korianderblad
Inlagd chili efter tycke och smak 

Mixa ihop ingredienserna och låt stå en stund så att smakerna sätter sig. Dressingen funkar till det mesta i matväg och du bestämmer själv styrkan beroende på hur mycket chili du tillsätter.

Inlagd chili hittar du oftast på Tex Mex-hyllan och i de flesta fall så är det Jalapeno i burken. Men i nästa blogginlägg så får du receptet på hur du enkelt gör din egen variant som är mycket godare. 

Och hur smakade då krabban?
Kungskrabban smakade helt ok, men kanske lite överreklamerad i förhållande till sitt pris, tycker jag. Det är inte alltid som man blir så där imponerad som man tror att man ska bli. Dyra lyxvaror behöver inte vara det bästa och smaken är som baken som man brukar säga. Jag föredrar nog andra skaldjur som räkor, kräftor och hummer mer än kungskrabba måste jag erkänna. Men kanske gjorde jag en god gärning och hjälpte till med att minska lite på beståndet vid den norska kusten i alla fall?!

Läs mer om kungskrabba
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss