Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Tonic: RECEPT

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Efter allt labbande och surplande, är du mätt på Tonic nu?
- Nej det är jag inte. Jag har druckit mycket Tonic Water men utan sprit. Det är läskande som måltidsdryck! Vinnarreceptet ska nu fortsätta att utvecklas - det går inte att vara nöjd riktigt än.

Receptet här nedan, som du nu delar med dig av, berätta om det!
- Här använder man två olika baser: en sockerlag och en dekokt som man sedan monterar. Mitt recept utgår från ingredienser och metoder som är "standard" och är ett ihopplock av recept jag själv hittat på nätet (så fann jag t ex att Gentiana kan användas). Det är resultatet av mitt 4e Tonic-kok med målsättningen att få en mindre blommig Tonic, mer ren i smakerna. Så försök 4 är lite av en odd bird. Recepten som finns där ute blir också alla goda men smakar inte så eljest. Jag har experimenterat med mängden Kinabark för att få upp bitterheten och minska blommigheten. Ett annat försök innehöll 20g/sats, vilket är att överskrida rekommendationerna. I kok 4 är bara 2g Kinabark tillsatt, resterande bitterhet kommer från Gentianan.

Avviker ditt recept på något annat sätt från recepten du inspirerades av?
- Jag har funnit att större sötma tillför mycket som smakbärare. Ändå har jag inte använt mer än HÄLFTEN av mängden socker i "moderreceptet". Man kan också jobba med sockerlag vid sidan om som man tillsätter sin G&T, det smakar angenämt. Jag har även silat mina kok upp till 10-12 gånger för att få en Tonic så fri från utfällningar som möjligt. Men det är svårt. I teorin borde man också kunna koka ur kinabarken i en tygpåse för att undvika utfällning, En annan idé är att sila den färdiga dekokten genom aktivt kol för färgens skull. Mina erfarenheter från att bränna sprit är begränsad, så jag vet inte om aktivt kol gynnar smak och doft här.

Vilket är ditt bästa tips för en riktigt god GT?
- Servera i kalla glas. Det är avgörande. Det första som går i glaset när du rör drinken är isen. Håll dig borta från gin som är parfymerat och eftersträva istället höga och rena smaker.

TONIC WATER - RECEPT
7 dl vatten
1 tsk hackad kinabark (ca 2 gr)
4 tsk hackad Gentiana-rot (mycket bitter, ca 8 gr)
20 gr citronsyra
1 citron, saft och cest (eko, ca 8-10 gr, 10 tsk)
1 lime, saft och cest (eko, ca 3-4 gr, 6 tsk)
2 st citrongräs, bankad, hackad (ca 30gr innan skalad)
70 gr slanggurka
2 enbär, krossade
ca 500 gr socker

Lägg barken i tesilar och koka upp vatten med citrongräset. Låt sjuda tills ca 5 dl kvarstår (ca 25-30 minuter). Rinn av tesilarna och filtrera bort citrongräset. (Jag använder en saftsil i kombination med en finmaskig stålsil). Blanda ner citronsyran medans vätskan fortfarande är varm och häll i saft och zest av citrusen tillsammans med enbären och gurkan.

Låt stå i minst 2 timmar (eller längre), sila vätskan så klar som möjligt och väg sedan upp kvarvararande vätska för att blanda med lika delar socker (1:1). Värm försiktigt upp vätskan så att sockret löser sig. Tappa upp sirapen på väl rengjorda flaskor.

Sirapen blandas sedan 1+6 med sodavatten (väl kolsyrat vatten utan tillsatta mineraler) då den blir Tonic Water. En GT byggs med fördel i riktigt kalla Highball eller Tumblerglas. Rikligt med is, 1 del gin och 2 delar Tonic Water och en rejäl kvartsskiva citron.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss