Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Tre goda ting

1/14/2021

0 Kommentarer

 
​Kantareller
Nu börjar "min" skog äntligen att ge tillräckligt med svamp för att vi ska kunna fylla korgarna och njuta av läckerheterna ett par gånger i veckan samt fylla vinterns förråd. En stor favorit är så klart den gula kantarellen. Det finns nästan ingen större lycka än när man hittar skogens guld och turligt nog så växer den mer eller mindre i hela Sverige. Så på med stövlarna och bege er ut i skogen och leta!

Taleggio
En annan höjdare är osten Taleggio. Taleggio är en italiensk halvmjuk och krämig kittost gjord på komjölk och den finns både som opastöriserad och pastöriserad. Osten salttvättas vilket ger skalet, som är ätbart, i mitt tycke en mycket god smak. Så ta inte bort det utan skär osten bara rakt av i skivor, mumsa på och njut. En annan stor fördel med Taleggio är att den smälter bra och är därför perfekt till matlagning.

Smördeg
En tredje favorit är färdig smördeg. Räddaren i nöden när man inte orkar hela vägen men ändå vill äta gott. Smördeg finns både som kyld och frusen, i hela ark och i mindre bitar/plattor. Vissa degar, speciellt de frysta, kan vara lite tjocka och kan då behöva kavlas lite lätt efter att de tinat. Ett extra plus är att smördeg passar både till mat, bak och efterrätt.

Tre favoriter i kombination
Kantareller och Taleggio är en riktigt bra kombo och lägger man till lite annat smått och gott samt den enkla färdiga smördegen så får du lätt till en supergod och busenkel tarte (översättning; paj av fransk typ med skal av smördeg). Ät den som förrätt, som ett tilltugg med ett glas vin eller kanske till middag om du lägger till en fräsch sallad.

Kantarelltarte 
Kantareller
Smördeg, 1 ark eller 3 plattor
1 gul lök
0,5 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
Färsk timjan
Taleggio, ca 150 g
Smör
Salt & peppar
1 äggula

Gör så här:
Förväll och stek svampen i smör med lite salt och peppar - lägg åt sidan. 
Fräs en finhackad gul lök i smör, tillsätt grädde, vitvinsvinäger och hackad timjan - koka ihop.
Skär försiktigt med en kniv i ytterkanten på smördegen, halvvägs igenom och som en ram, ca 1 cm in på plattorna alt. 2 cm in på ett ark. Nagga degen, innanför ramen, med en gaffel.
Fördela röran inom ramen på smördegen, lägg på taleggio, lite mer timjan och svampen. 
Pensla kanterna med äggula. Grädda i ca 20 min, 180 grader. 
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss