Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Unna dig långvarig lyx - satsa på en bra kniv

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Alla behöver en riktigt bra kockkniv
Jag glömmer aldrig när jag köpte min första "riktiga" proffskniv. Vilket hallelujamoment det var när jag satte den i en tomat. Tala om att göra matlagningen och hela tillvaron betydligt lättare.

Förr fick man inte ge bort en kniv som present. Det ansågs, helt enkelt, totalt olämpligt. Men om jag verkligen vill ge bort något fint och som ALLA behöver idag så blir det en riktig kockkniv.

En bra kniv är grunden till att komma igång med din matlagning. Sedan kräver kniven, som allt annat, både omsorg och kärlek. Unna den och dig att få den proffsslipad en gång om året. Diska den för hand och torka den omedelbart så inte bladet är fuktigt för länge.

Jag försöker även säga till andra att en brödkniv går att använda till mycket mer än "bara" bröd. Tomater och andra grönsaker, med känsligt skal kan med glädje skivas med en brödkniv. Dessutom fördelar du då  slitaget mellan flera knivar.

Stabil skärbräda
Något jag verkligen kan lobba för är också en stabil och bra skärbräda. Det finns inget värre än en ojämn skärbräda som glider runt "som bambi på hal is". Tala om energitjuv.

Skärbrädan är, i all sin naturlighet, ett väldigt vackert upplägningsfat. Till skillnad mot mycket annat blir skärbrädan bara vackrare med åren, tycker jag.

En snabb stavmixern är ett måste
Stavmixern går konstant varm hemma hos mig. Den är absolut ett "måste" och tar inte någon plats. Såser, majonnäser, nötter, currybladningar och även skum. Allt blir klart på några sekunder med en bra och snabb stavmixer. Jag har en i metall som även kan gå i olika hastigheter med tillhörade hög cylinderbunke. Väl spenderade pengar, jag lovar.

Tryckkokaren sparar tid
En bra tryckkokare är något som alla borde satsa på idag när vi konstant jagar ledig tid. Tilllagningstiden minskar med 3/4- delar och dessutom behåller man smak och vitaminer. Köp gärna en större modell, ca 6,5 liter, eftersom man bara kan fylla den till 3/4-delar. Med en tryckkockare kan du göra massor av mat på bara några timmar. Som du sedan fryser in och vips är veckans matproblem lösta.

Pulled pork: ca 1 timme, oxkind: 50 min, oxsvans: 70 min, Boeuf Bourguignon: 1 timme, rebenspjäll: 35 min o.s.v Tala om att du sparar tid.

Tips
En fråga jag får ofta när det gäller tryckkokar: hur smakar jag av maten? Det löser du när koktiden är slut. Ta bara av locket och använd tryckkokaren som en vanlig kastrull. Tillsätt mer av det du saknar och gör sedan ett vanligt uppkok.

Tjatet om termometern
Det har tjatats om termometern. Men med all rätt. Jag tycker ALLA måste ha är en bra, tunn och snabb termometer. Den kan göra all skillnad på din matlagning. Överstekt fisk eller understekt kyckling, ja du fattar, är ingen höjdare...

Unna dig lite bättre redskap med hög kvalitet, ibland är de dyrare men som håller längre. Då sparar du både pengar på lång sikt och tänker på miljön. Det är värt varenda krona.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss