|
|
|
|
Man ska aldrig täcka stekytan i stekpannan. Det som händer då är att stekpannan kyls ned, och resultatet blir sämre. Ha därför alltid lite större stekpanna än råvaran du ska tillaga. Nedan är några exempel:
Stekpanna 20cm: 1-2 stekta ägg
Stekpanna 24cm: Omelett för två personer. En-två laxfilé.
Stekpanna 28cm: Köttbullar för 4 personer. Två-tre laxfiléer.
Stekpanna 32cm: Köttbullar för 6 personer. 4-5 laxfiléer.
Stekpanna 20cm: 1-2 stekta ägg
Stekpanna 24cm: Omelett för två personer. En-två laxfilé.
Stekpanna 28cm: Köttbullar för 4 personer. Två-tre laxfiléer.
Stekpanna 32cm: Köttbullar för 6 personer. 4-5 laxfiléer.
Hur stor stekpanna?
1. Hur många år ska du använda stekpannan?
En belagd stekpanna (rostfri eller teflon) håller i ca 6-7 år. Mer om det kan du läsa här. En gjutjärnspanna eller kolstålspanna har däremot inga begränsningar, och håller i generationer vid rätt underhåll. PS erbjuder t.ex. 30 års garanti, men sannolikt håller de mycket längre.
2. Var ska du använda stekpannan?
Om du endast steker på sin induktionshäll så räcker en belagd stekpanna. Om du däremot vill ha valfriheten att använda din stekpanna direkt på glöden, på grillen, på gasspis, i ugn (eller vilka fler värmekällor du kan komma på) så är gjutjärnspannor eller kolstålspannor rätt val. Dubbelkolla alltid att handtaget på din stekpanna tål ugn. PS kolstålspannor har rostfritt handtag som tål alla värmekällor.
3. Är vikt avgörande för din stekpanna?
Både gjutjärnspannor och kolstålspannor väger mer än andra. Det är på så vis man kan nå de stekresultat endast dessa stekpannor uppnår. PS har tagit fram ett världsunikt handtag där du får bra stöd med underarmen, men dessa väger fortfarande mer än belagda stekpannor.
4. Vad har du för köksredskap till din stekpanna?
Har du endast plastredskap i dina kökslådor, så funkar belagda stekpannor bra. Har du däremot stål, så krävs gjutjärnspannor eller kolstålspannor.
5. Vad vill du steka i din stekpanna?
Om du steker mycket kött och fisk, så är stekresultatet avgörande. Då krävs en kolstålspanna eller gjutjärnspanna. Om du däremot steker halloumi eller grönsaker så funkar det lika bra med en belagd stekpanna.
6. Hur många brukar du steka till?
En onödigt stor stekpanna, är precis det: onödig. Bor du i ensamhushåll så räcker oftast ca 24cm stekpanna, men lagar du ofta till fler personer så rekommenderar vi större stekpannor. En tumregel är att alltid ha lite större stekpanna än maten du lagar. Har du för liten stekpanna så kyls stekpannan ner av de kalla råvarorna, och stekresultatet blir sämre. En gjutjärnspanna och kolstålspanna bibehåller värmen bättre än belagda stekpannor, så där är storleken lite mindre avgörande.
Hur välja stekpanna? Steg för steg
En kolstålspanna är, enligt oss, det bästa av två världar. Dessa stekpannor klarar det mesta; hög temperatur, metallredskap och håller länge. De har samtidigt en tyngd som gör att du får riktigt bra stekresultat, precis som med gjutjärnspannor. Kolstålspannor väger dock något mindre än gjutjärn vilket gör det till ett populärt val. PS Kolstålspannor har även ett förlängt handtag, och är världens första svala handtag. På så sätt kan du lyfta med stöd av underarmen, vilket gör den ännu lättare.
Stekpanna i kolstål: kolstålspanna
Gjutjärnspannor håller länge, tål metallredskap och riktigt höga temperaturer. De väger markant mer än t.ex. teflonpannor, men detta hjälper till att nå bättre stekresultat. Om du lägger i en kall råvara i en het gjutjärnspanna så bibehåller stekpannan sin temperatur bättre, och du uppnår maillardeffekten.
Stekpanna i gjutjärn: gjutjärnspanna
Teflonstekpannor är ofta de billigare stekpannorna på marknaden, men finns i många hem. En av de mest kända teflonpannorna är Jamie Oliver. Det krävs ingen förkunskap när du steker är utan är väldigt smidigt samt väger lite. Ingen inbränning krävs av stekpannan utan du kan steka direkt. Nackdelen är att teflonpannor inte håller särskilt länge (ca 6-7 år, maximalt), de tål inte stålredskap, de tål inte ugnsvärme eller andra höga temperaturer.
Stekpanna teflon: teflonpanna
Stekpanna i rostfritt stål
Stekpannor i rostfritt stål börjar synas oftare och oftare. Inte heller dessa är särskilt avancerade att använda. Rostfria stekpannor väger inte mycket och tål ofta ugnsvärme. Dessa tål ofta maskindisk. Stekpannor i rostfritt stål klarar dock inte så höga temperaturer eller metallredskap.
Rengöra stekpanna
Det skiljer sig åt hur man rengör sin stekpanna, beroende på vad stekpannan är gjord av. Kolstålspannor och gjutjärnspannor rengör man endast hett vatten och diskborste. Teflonpannor och rostfria stekpannor rengör man med diskmedel. Vissa stekpannor tål diskmaskin, dubbelkolla detta hos din leverantör innan.
Non-stick finns antingen naturligt, eller keramiskt. Väljer man första, så är det framtaget på naturligt vis: med olja som man bränner in sin stekpanna med. Detta gör man på både kolstålspannor och gjutjärnspannor. Man kan bränna in sin stekpanna oändligt många gånger, och den bränner in "sig själv" lite varje gång du steker i pannan. På så sätt blir den bättre varje gång du använder stekpanna. Väljer man keramisk non-stick så är det en kemiskt framtagen beläggning, som finns på rostfria stekpannor och teflonpannor. Det är denna beläggning som rivs upp av metallredskap och som gör att hållbarheten blir kortare. I gengäld krävs ingen inbränning.
Stekpannor med non-stick
Stekpanna bäst i test
Det finns mängder av tester av olika stekpannor. Men det är farligt att stirra sig blind på dessa eftersom det är såpass individuellt. Kolla gärna tester av stekpannor, men tänk igenom frågorna: "vad vill jag steka? Hur många vill jag steka för? Vad steker jag på för värmekälla? Hur många år vill jag steka?Vill jag lyfta tyngre för ett bättre stekresultat?"
Hur steker man i en stekpanna?
Proffskockarna är eniga i denna fråga. Man ska låta sin stekpanna stå och hettas upp innan man lägger i sina råvaror. Då uppnår man den berömda maillardeffekten. Hettan är inget att skrämmas av utan är önskvärd, men man får vara aktiv så det inte överlagas. I en väl inbränd kolstålspanna så krävs även mindre stekfett än andra stekpannor - på grund av sin naturliga inbränning.
Hur länge håller en stekpanna?
Det beror på vilken stekpanna du har. Teflonpannor eller andra belagda pannor håller i ca 6-7 år. Gjutjärnspannor och kolstålspannor håller för evigt, med rätt skötsel. PS kolstålspannor har en garanti på 30 år.
Vi får ofta denna frågan, och svaret är enkelt: det är väldigt individuellt vilken som är den bästa stekpannan. Det beror på ditt kök, din värmekälla, vad du lagar. Söker du en stekpanna som är billigare och väger mindre så är teflonpannor eller andra belagda pannor ett bra val. Problemet är att dessa stekpannor inte håller särskilt länge (maximalt 6-7 år) och då bränner maten tillslut fast. En annan nackdel är att teflonpannor inte tål höga temperaturer, eller ugn. Teflonpannor tål heller inte köksredskap i stål då detta river upp deras beläggning.
Proffskockarna vi talat med har smalnat av det till två val: gjutjärnspanna eller kolstålspanna. Båda dessa tål metallredskap, håller i evigheter och riktigt höga temperaturer. Dessa stekpannor funkar lika bra direkt på lågorna som på en induktionshäll. Nackdelen är att de väger mer, där gjutjärnspannorna väger mest. Proffskockar tog fram vårt världsunika stekpanne-handtag. I och med att det är svalare, så kan du ta handen närmare själva stekpannan och därmed få stöd med underarmen. Resultatet blev ett lättare lyft.
Proffskockarna vi talat med har smalnat av det till två val: gjutjärnspanna eller kolstålspanna. Båda dessa tål metallredskap, håller i evigheter och riktigt höga temperaturer. Dessa stekpannor funkar lika bra direkt på lågorna som på en induktionshäll. Nackdelen är att de väger mer, där gjutjärnspannorna väger mest. Proffskockar tog fram vårt världsunika stekpanne-handtag. I och med att det är svalare, så kan du ta handen närmare själva stekpannan och därmed få stöd med underarmen. Resultatet blev ett lättare lyft.