Klassisk coleslawDet som beskrivs på den här sidan är en klassisk, amerikansk coleslaw. Den blir både krämig och krispig till konsistensen, och både syrlig och len i smaken. Perfekt som ”side order” till hamburgare, korv, varma mackor, allt grillat, picknicken, osv.
En klassisk "side order" |
|
Konsten att strimla grönsakerDet här är en smaksak. En del proffs svär vid sin mandolin, andra använder hellre en kniv med långt blad för att effektivt klyva kålen i strimlor. Lite teknik:
Salta kålen i förvägSalta den strimlade kålen i förväg så kommer krispigheten att hålla i sig längre. Lägg kålen i ett rymligt durkslag, blanda ner en matsked salt och låt stå över diskhon eller på en tallrik i en eller två timmar. Skaka ur så mycket som möjligt av vattnet innan du fortsätter till nästa steg. Ännu en fördel med den här metoden är att kålens smaker koncentreras och lyfts fram.
Coleslaw ska vara färsk
Färsk coleslaw är som krispigast och godast samma dag som den görs. Ju längre den sitter i kylskåpet eller på ett varmt buffébord, desto mer vatten släpper kålen. Vattnet hamnar i dressingen som med tiden blir mer och mer blaskig.
Strimla kålen dagen innan
Om du vill förbereda din coleslaw dagen innan är det minst dåliga sättet att strimla grönsakerna och förvara dem under lock – eller en fuktig släng – i kylen till nästa dag. Utan dressing.
Du kan även göra din dressing dagen innan och förvara den i en burk med lock.
Ej eventuellt äpple dagen innanDet tar bara minuter för den här frukten att oxidera och bli mjuk och brun och oaptitlig. Äpple måste skalas, strimlas och tillsättas på direkten. Syran i dressingen hjälper äpplet att hålla smaken och fräschören lite längre.
Allt krispigt |