7 tips för godare blåbärspaj1. ANVÄND SVENSKA BLÅBÄR
Små, genomblå blåbar från kyliga skandinaviska myrmarker smakar mer och godare än framavlade sorter med ljust fruktkött från t ex USA. 2. TINA INTE FRYSTA BLÅBÄR De tar längre tid att bli färdiga, vilket ger pajskalet längre tid att bli gräddat. 3. POTATISMJÖL ENKLASTE LÖSNINGEN Enklaste sättet att ”styra upp” saften i blåbären och undvika en blöt paj/pajdeg är med potatismjöl. |
|
4. BALANSERA MED SYRA
För att göra bären sötare tillsätts en måttlig mängd socker, men för att få upp fräschören krävs även lite syra. Använd en tesked citronsaft eller två. Eller lite rivet citronskal. Eller både och. Testa dig fram. 5. EN NYPA SALT I PAJDEGEN Om du har en klassisk pajdeg i botten eller täcker bären med en smulpaj är inte så viktigt, men: Tillsätt en nypa salt i (den sötade) degen. Det höjer och balanserar smaken. 6. HAVREGRYN FÖR KONSISTENS Havregryn i pajdegen kan vara ett bra sätt att göra den lite matigare och med mer tuggmotstånd. Men ersätt högst en tredjedel av mjölet med havregryn. 7. VÄNTA PÅ BLÅBÄRSPAJEN Låt den gräddade pajen stå och svalna i minst 10 minuter. Då blir den lättare att skopa upp och servera. |