Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Ägg

Allt om ägg

  • De färskaste äggen är inte alltid de bästa till det du ska göra
  • Använd rätt ägg till rätt sak
  • Ägg är ett klimatsmart val

Välja ägg

Ingen önskar sig gamla ägg, men det finns tillfällen i köket då ägg med minst en vecka på nacken kan vara ett bättre val än färskare alternativ.

Exakt ålder på ägg

Det går att räkna ut exakt när äggen i butiken värptes: Räkna bakåt 28 dagar från bäst före-datumet på paketet. Men de allra färskaste äggen är inte nödvändigtvis de bästa till det du ska göra:
Knäckta ägg i skål
till produkten

​​Rätt ägg till rätt sak

  • Alldeles färska ägg har segare hinnor och är svårare att skala när de kokats.
  • Koka gärna ägg som är minst en vecka gamla.
  • Alldeles färska ägg är segare i konsistensen och därför bättre till t ex pochering.

​Husmorsknep

Det går även att lista ut åldern på äggen i kylskåpet. Sänk ner ägget i vatten. Om det ligger ner så är det färskt. Om det ställer sig upp så är det minst en vecka gammalt. Om det flyter så ska du kanske inte äta det…

Olika storlek på ägg

Att ägg kan se olika ut beror – förstås – på hönsen som värper dem. Unga höns värper mindre ägg än äldre höns. Att större ägg har tunnare och ömtåligare skal beror på att mängden kalk i skalet är densamma.

Vikt på ägg
  • XL-ägg väger över 73 gram
  • L-ägg väger 63 till 73 gram
  • M-ägg (vanligast) väger 53 till 63 gram
  • S-ägg väger 43 till 53 gram

Olika färg på ägg

Bruna ägg kommer oftast från bruna höns, och vita ägg från vita höns, men oavsett färg på äggets skal så är innehållet i stora drag detsamma.

Ägg är ett klimatsmart val

Närodlade (svenska) och gärna ekologiska ägg är en bra källa till god mat och protein – och andra nyttigheter – ur miljösynpunkt.

Diverse matiga tips med ägg

“Världens bästa livsmedel” gör det enkelt att göra en rätt matigare och godare på ett nyttigt och kalorisnålt sätt. Några exempel:
  • Skivat kokt ägg i nästan vilken sallad som helst
  • … eller på nästan vilken smörgås som helst
  • Några äggulor i gräddsåsen
  • Några äggulor i potatismoset
  • Rör ner ett helt ägg i soppan/buljongen
  • Knäck ett ägg över de stekta nudlarna/riset

Ägg i desserter

Ägg är en viktig råvara i många desserter. Mer om det här:
Ägg i dessert. ​

Risk med råa ägg

I och till många rätter äts ägg eller äggulor råa. Här kan det vara bra med lite extra koll på råvaran:
  • När du äter råa ägg finns en risk att du får i dig campylobakter och salmonella, men i Sverige är risken mycket liten.
  • Risken att det ska hända är däremot större om du äter råa ägg utomlands – inte för att alla andra länder har sämre livsmedelskontroll, men för att du inte kan ha koll på dem alla. I vissa länder är andelen smittade ägg hög.
  • Smittan kan finnas både utanpå och inuti ägget.
  • Symptomen är buksmärtor, diarré, kräkningar och feber.
  • Campylobakter och salmonella dör så fort ägg hettas upp till 70 grader. Vid den temperaturen är ägget (tyvärr) hårdkokt.
Stekt ägg
Förvara ägg
tillaga ägg
Servera ägg
Om värphöns

Bästsäljare

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss