Allt om ägg
Välja äggIngen önskar sig gamla ägg, men det finns tillfällen i köket då ägg med minst en vecka på nacken kan vara ett bättre val än färskare alternativ.
Exakt ålder på äggDet går att räkna ut exakt när äggen i butiken värptes: Räkna bakåt 28 dagar från bäst före-datumet på paketet. Men de allra färskaste äggen är inte nödvändigtvis de bästa till det du ska göra:
|
|
Rätt ägg till rätt sak
HusmorsknepDet går även att lista ut åldern på äggen i kylskåpet. Sänk ner ägget i vatten. Om det ligger ner så är det färskt. Om det ställer sig upp så är det minst en vecka gammalt. Om det flyter så ska du kanske inte äta det…
Olika storlek på äggAtt ägg kan se olika ut beror – förstås – på hönsen som värper dem. Unga höns värper mindre ägg än äldre höns. Att större ägg har tunnare och ömtåligare skal beror på att mängden kalk i skalet är densamma.
Vikt på ägg
Olika färg på äggBruna ägg kommer oftast från bruna höns, och vita ägg från vita höns, men oavsett färg på äggets skal så är innehållet i stora drag detsamma.
Ägg är ett klimatsmart val
Närodlade (svenska) och gärna ekologiska ägg är en bra källa till god mat och protein – och andra nyttigheter – ur miljösynpunkt.
Diverse matiga tips med ägg“Världens bästa livsmedel” gör det enkelt att göra en rätt matigare och godare på ett nyttigt och kalorisnålt sätt. Några exempel:
|
Ägg i desserterRisk med råa äggI och till många rätter äts ägg eller äggulor råa. Här kan det vara bra med lite extra koll på råvaran:
|