Bruna algerBrunt sjögräs är tåligt och kan förvaras upp till tre veckor i kylen. Flera sorter kan köpas torkade i asiatiska butiker, i välsorterade matbutiker eller på nätet – men du hittar dem också vid stranden på sommarsemestern i Sverige. Torkade brunalger kan användas och ätas torra som de är, annars böter eller sjuder du dem i vatten innan du tillagar dem.
Räkna med att torkade alger sväller till så mycket som tio gånger sin vikt. |
|
Kelp / KombuKelp är en kraftig brunalg som växer i ”skogar” under havsytan. Bladen är mörkgröna och köttiga. Ätbar kelp går ofta under det japanska namnet kombu. Den är populär i det kinesiska, koreanska och framför allt japanska köket.
Kombu är en vanlig smaksättare i japansk fond, dashi. Kelp innehåller naturlig glutaminsyra, en aminosyra som ger upphov till det som japanerna kallar den femte grundsmaken, umami. Därför används kelp ofta som smaksättning till buljong, fonder och grytor. Den förekommer även som ingrediens i örtsalt. Även kelp – liksom karragentång – används som förtjockningsmedel i livsmedel såsom glass, sylt och såser. Du har mycket sannolikt ätit ganska mycket kelp under täcknamnet E400. Kombun du hittar på hyllan i din butik är ofta torkad och paketerad. Hur lagar man kelp?Kelp säljs ofta torkad under namnet kombu. Sjud den i hett vatten i 10-15 minuter för att få en mjuk och aptitlig råvara.
De torkade bladen blir goda ”chips” om du först blötlägger dem och sedan rostar dem i ungen. Du kan även tillföra dem i pesto för en extra djup smak. När du bräserar och kokar, tillför några bitar kelp under sista etappen bara för att locka fram djupare smaker. I kött- och fiskrätter förstärks upplevelsen av umami. Vegetariska rätter blir mer tillfredsställande genom att den här femte smaken förstärks. Kelp kan även användas för att mjuka upp bönor vid tillagning. WakameWakame är en mellankraftig brunalg – trots att den är grön i färgen – som ofta förekommer i sushirestaurangernas misosoppa. Den kommer ursprungligen från Japan, är mild i smaken och passar bra i en sallad och till fisk och kött. Du kan även steka trådar av wakame för att få en garnering som är både snygg och god. Smaken på den här algen är aningen söt.
HijikiDet här är ytterligare en brunalg som är vanlig i det japanska köket. Den används i soppor och grytor och känns igen på att den nästan är svart och påminner om te-flagor. Den innehåller små mängder arsenik och Livsmedelsverket avråder från att äta den i stora mängder.
|
BlåstångDet finns flera arter av blåstång. Den här algen heter som den heter på grund av de ”blåsor” som sitter parvis längst ut på de grönbruna stjälkarna. Stjälkarna är platta som blad och har en mittnerv (till skillnad från buskig, knotig knöltång). Blåsorna får ”bladen” att flyta upp mot solen.
Blåstång finns i mängder längs svenska kuster. Om du ska plocka blåstång för att äta, se till att göra det i rena vatten långt från hamnar och utsläpp. Plocka endast de yttersta, spröda bladen och gärna tidigt på säsongen. Grövre delar av plantan kommer inte att bjuda på roliga upplevelser i köket... Hur lagar man blåstång?Det här är ett stadigt sjögräs som kan friteras så att det blir både dekoration och mat på tallriken. Mindre bitar blir – inte oväntat – mer aptitliga.
Tillför den till rejäla grytor. En del menar att tången i sig är en delikatess. Om du plockar själv: Ingen art av alger är giftig, men du kan råka ut för arter och exemplar (till exempel om de har vuxit sig för grova) som inte smakar gott. Det sägs att blåstång smakar som ruccola… KnöltångKnöltång är kraftigare och – faktiskt – knöligare – än blåstång.
Stjälkarna är knotiga och har blåsor lite överallt (på blåstång är stjälkarna platta och har en mittnerv och ser ut som blad). Hur lagar man knöltång?Blanchera den och servera till kött, som om det vore en kål eller en annan grönsak.
Du kan även torka den och använda den för att smaksätta smör. Eller bara smula över ägg och fisk. SnärjtångDen här bruna, trådiga algen ser ut ungefär som klassiska godiset Kolasnören. Den är inte så vacker i färgen, men den är mild och god i smaken.
Hur lagar man snärjtång?Ha den i pasta som utfyllnad och dekoration. Den är inte bara god, den är även nyttig och nästan fri från kalorier.
Mjöla och fritera nypor med snärjtång för att få ett vackert ”trassel” med vilket du kan garnera dina fiskrätter. |