Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Servera kött
Picture
Smaksätt för ögat - tänk färg och konsistens. 

Ulrika Brydling
Bro Park Krog, m fl

Så serverar du kött

  • Låt köttet vila före servering.
  • Använd varma tallrikar.
  • Komponera en vacker, aptitlig tallrik.
  • Servera mindre mört kött i skivor skurna mot fiberriktningen.
  • Vassa bordsknivar ger en bättre smakupplevelse.
​
Vägen till en kötträtt av hög kvalitet är en process som börjar dagar i förväg (se Förbereda) och slutar med att samtliga komponenter sammanförs på en tallrik. Det allra sista steget i processen, hur maten presenteras och serveras, sätter tonen för hela matupplevelsen.
Servera lammkött
Till produkten

Vila ger jämnt resultat

Låt köttet vila före servering. Kött som har utsatts för hög värme – till exempel genom stekning eller grillning – måste få tid att vila så att vätskor och temperaturer får tid att jämna ut sig. Du kan med andra ord steka i god tid – börja inte när gästerna redan har satt sig.

Köttets temperatur

Att köttet serveras tempererat är positivt för smakupplevelsen. Satsa hellre på ordentligt varma tillbehör.

Värme ända fram

Kallt porslin leder värme från maten – värm tallrikarna! En stor restaurangtallrik väger utan vidare ett halvt kilo, en stor köttbit väger ca 200 gram. En varm köttbit har med andra ord inte en chans mot en kall, värmeledande tallrik.

Ha en visuell idé

Köttbiten är sällan det vackraste på tallriken. Planera en tilltalande, färgrik uppläggning.

Kombinera gärna, till exempel med olika styckdetaljer av lamm på samma tallrik.
– Anna Lindblad, f d Bistro Nouveau

Rätt knivar när du serverar kött

Duka med bra köttknivar så upplevs köttet som mörare och godare. Det gör det även lättare att skära utan att safterna pressas ut ur köttet.

Servering och tuggmotstånd

I USA och andra länder med stor köttkunskap förväntar sig matgäster att även en bit fint, hängmörat kött har tuggmotstånd. Där uppskattar man köttets smak, saftighet och karaktär i högre grad, inte bara hur mört det är. När du serverar den här typen av kött – till exempel flankstek eller picanha/sirloin cap – så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Använd en vass köttkniv för att skära tunna skivor mot fibrernas riktning. Effekten blir en större matupplevelse – med alldeles lagom tuggmotstånd.
Servera kött av kyckling
klassisk rödvinssås

Köttkocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss