Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Förvara vilt 
Picture
Packa upp kött i god tid innan så hinner det torka på ytan.

Goran Trninic 
Goran har bland annat arbetat i London på franska Coq d'Argent och Italienska Cecconis."

Förvara vilt som ett proffs

  • Förvara vilt som annat kött
  • Klarar flera år i frysen
  • Knappt en vecka i kylen
  • Vilt mår bäst i vakuum
  • Lita på din näsa!

Kött från vilt är inte mer mystiskt än att du ska förvara det med ungefär samma omsorg som vanligt kött. Mer om detta kan du läsa under Förvara kött.

Håller länge i frysen

Vilt har en generellt låg fetthalt och därför är mellan 2 och 3 år i frysen inget problem för en fryst rådjursstek, hjortfilé eller älgbog. Vildsvinskött är lite fetare, men håller ändå stilen i 1 till 2 år. Viltkött som ligger fryst länge blir sällan dåligt men kan tappa en del smak.
Vilt förvarat i frysen
LÄS MER
till produkten
Norrlandsstyckning.

Carina Brydling – själv norrlänning – har ett eget ord för illa styckat viltkött

Vilktkött i kylen

Putsat kött utan jaktspår i form av pälsrester eller smuts från skogen håller nästan en vecka i kylen. Förvara det hellre torrt och luftigt än i plast. Gärna under en ren och tunn släng.

Vilt i vakuum

Om du förpackar viltet med vakuum så håller det ännu längre. Om du inte har en egen vakuumpackare, be handlaren att hjälpa till.

Så putsar du vilt

Skär bort grova senor och hinnor, men behåll finare hinnor som ger köttet ett visst skydd mot uttorkning. 

Kyl ned nyslaktat vilt långsamt

Viltkött kan bli segt om det kyls ner för fort – vilket också kan ställa till med problem när man jagar på vintern. Låt gärna nedkylningen ske gradvis, inte minst om din process börjar med ett nyskjutet, varmblodigt djur. Stoppa framför allt inte ner nyslaktat kött direkt i frysboxen. 

Jagar du?

Var i så fall mycket noggrann med hängning, styckning och förvaring. Allt om hur du hanterar viltköttet direkt efter själva jakten får du veta hos jagareforbundet.se

Frys vilt lite i taget

Ju snabbare du fryser ner köttet hemma (bortsett från nyslaktat vilt, se ovan) desto bättre håller det kvaliteten i frysen. Har du stora mängder kött eller färs, dela upp det och frys in lite åt gången.

Fettet avgör frystid

Fett fryser dåligt och härsknar så småningom även i frysen. Ju mer fett köttet innehåller, desto kortare blir hållbarhetstiden i din frys.

Ungefärliga tider:
  • Kött från älg, hjort, ren och rådjur      minst 2 ½ år
  • Hare och kanin                                  minst 2 år
  • Björn                                                  minst 1 år
  • Viltfågel, mager                                  minst 2 ½ år
  • Änder och gäss, feta                          minst 1 år
  • Kött från vildsvin                                 minst 10 månader

Skydda kött från syre och torka

Syret och den torra luften är boven i frysen. Utan skydd blir vattnet i köttets celler till kristaller som spränger cellerna inifrån. Processen gör köttet mörare, men gör också att det tappar vatten och saftighet.

Packa viltkött före frysning

Packa in viltköttet i ett lager plastfilm, så tätt som möjligt runt hela stycket. Lägg därefter köttet i en plastpåse och sug ut så mycket du kan av luften. Sedan är det bara att försluta och frysa in. Allra bäst är att vakuumförpacka köttet i mindre stycken.
Djupfrust viltkött
förbereda vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss