Röda algerFärska röda alger tål ungefär en vecka i kylen. Flera sorter kan köpas torkade i asiatiska butiker, i välsorterade matbutiker eller på nätet. En del kan användas och ätas torra som de är, annars böter eller sjuder du dem i vatten innan du tillagar dem. Den här processen ger råmaterialet en annan karaktär.
Räkna med att torkade alger sväller till så mycket som tio gånger sin vikt. DulseDen här välsmakande röda algen är ofta rödbrun eller tegelröd i färgen. Bladen är ca 20 centimeter långa. Den är populär i köken i Japan, Kina och Korea och närmar sig förmodligen ett genom brott även i Europa.
Den du hittar i svenska butiker – eller på nätet – kommer ofta från Island och/eller Färöarna. Första gången du känner doften av dulse kanske du inte smälter direkt, men ge den en chans (tänk fish sauce, ansjovis, möggelostar och annat som blir gott på tungan…). |
|
Hur lagar man dulse?Den här röda algen kan ätas både rå och kokt. Du kan göra det lätt för dig genom att servera den i sallader och på smörgåsar.
En del menar att dulse har en rökighet i smaken som påminner om bacon. Den ger nya, djupare dimensioner åt krämiga risrätter som risotto och paella. Dulse torkas ofta till ett pulver med vilket du kan smaksätta och färgsätta smör, soppor, dip, degar, grytor, osv. Islänningarna äter den som den är med smör. Torkad dulse, med sin subtila smak av hav, fungerar även som drinktilltugg. Prova att rosta den i en torr panna för att få en ännu intensivare smak och att sedan smula den över hummus och andra röror. Eller över de salta nötterna till fördrinken. NoriNori är ett samlingsnamn för flera arter av röda alger som växer i breda sjok. Det här är kanske den mest bekanta varianten på alger i vårt land, trots att ett svenskt namn saknas. Nori pressas och rostas för att bilda de tunna ”papper” med vilka man gör ”sushirullar”, maki.
Hur lagar man nori?De tunna, rostade bladen är redo att ätas som de är. De fungerar bra som snacks och/eller som dekoration i diverse rätter. Du kan även smula ner de torra bladen i yoghurt för en syrlig salladsdressing eller för en dip med lite djup i smaken.
Marinera med nori. Prova att smula ner de pressade, rostade bladen i favoritmarinaden. Smakerna som uppstår trivs ofta med vitt vin. Även senap – släkt med wasabi – passar bra till. Nori är även den traditionella ingrediensen i ”laverbread”, en näringsrik walesisk ”puré” på nerkokta alger som kryddas och äts på bröd. KarragentångDen här vackra algen varierar i färg från lilaröd till gul och används framför allt som ett naturligt förtjockningsmedel. Du har med all sannolikhet ätit den förut, till exempel i mjölkprodukter, glass och mousser som inte ska separera på väg till butiken. Och i godis eller i form av det där overkligt röda bäret ovanpå desserten.
Efter tillagning är karragentång mer lättsmält än de flesta andra alger. Den består till cirka 80 procent geléartad substans och i händerna på en skicklig (vegetarisk) kock kan den fungera som förtjockande och sammanhållande ingrediens i stället för ägg och mjöl. Karragentång är också känd under namnet Irish Moss och är vanlig längs med kuster runt hela Atlanten. Den har god konsistens med lagom tuggmotstånd och passar i sallader. |